2021, anul cu cel mai mare număr de candidaturi pentru joburi din ultimul deceniu: 12,6 milioane aplicări
Anul 2021 a adus o premieră absolută pe piața muncii din România: peste 12,6 milioane de aplicări pe eJobs.ro, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 10 ani. În același timp, creșterea este 5% față de anul 2020 și de 34%, raportat la anul 2019, potrivit datelor companiei de recrutare online.
Cât despre oferta de angajare, aceasta s-a apropiat de nivelul pieței din perioada prepandemică: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bătaie în 2021, cu doar 5% mai puține ca în 2019 și, totodată, cu 22% mai multe ca în 2020.
„Dacă în 2020 am văzut candidați nevoiți să facă schimbări profesionale ca urmare a disponibilizărilor și a transformărilor impuse de pandemie, în 2021 s-a resimțit puternic faptul că schimbarea jobului a redevenit o alegere și a încetat să mai fie o constrângere, ca în anul anterior. Am văzut candidați mai curajoși ca oricând, iar asta s-a reflectat în cifre record la nivel de aplicări: 12,6 milioane, cele mai multe din ultimii zece ani”, a declarant Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Domeniile cele mai căutate
În topul domeniilor care au atras cele mai multe CV-uri în 2021 s-au aflat activități legate de Retail, Prestări servicii, Call-center/BPO, IT/Telecom și Financiar/Banking. La polul opus, cele mai puține aplicări au ajuns la angajatorii care activează în Industria textilă, Asigurări, Educație/Training, dar și Sport & Wellness.
Capitala a atras peste un sfert din aplicări. Totodată, marile centre universitare, precum Cluj, Timișoara și Brașov, au venit puternic din urmă, cumulând aproape 19% din totalul aplicărilor. De asemenea, interesul candidaților pentru joburile în afară rămâne la un nivel minim istoric, doar 1,3% din totalul aplicărilor au fost pentru pozițiile disponibile în străinătate.
Cei mai activi candidați în 2021 au fost cei cu vârste cuprinse între 25-35 de ani, urmați de cei cu vârste între 18-24 de ani și 36-45 de ani. Cea mai mare reticență la schimbare se observă la categoria 45+, acești candidați aflându-se și în topul celor mai greu angajabili de pe piața muncii.
„Cu siguranță, 2022 va fi un an în care piața muncii se va stabiliza și mai mult. Ne vom reîntoarce la o luptă acerbă pentru talente – în multe domenii deja se întâmplă acest lucru – și va crește rata de fluctuație în echipe. De asemenea, va exista o presiune și mai mare pe bugetele pentru salarii și vom vedea creșteri salariale în majoritatea domeniilor. Totodată, candidații vor fi mai selectivi în fața ofertelor de muncă și vor îmbrățișa schimbarea doar dacă oportunitatea profesională le va bifa toate criteriile dorite. Companiile care vor investi în continuare în brandul de angajator și vor ști să-l folosească în favoarea lor vor reuși să iasă câștigătoare din lupta pentru cele mai bune talente”, a mai precizat Bogdan Badea.