Pentru tot anul: Ce trebuie să faceți cu Agheasma Mare, apa sfințită la Bobotează
Astăzi, de Bobotează, după după slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare credincios care a fost la biserică și-a luat apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.
Conform tradiţiei, Agheasma Mare – apa sfințită la Bobotează se păstrează lângă icoane, iar până pe 13 ianuarie se bea câte o înghiţitură, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate şi după rugaciune, iar apoi se stropeşte întreaga casă, pentru sfinţirea ei. Apa sfinţită se păstrează tot timpul anului şi se stropeşte casa în toate cele patru puncte cardinale, pentru îndepărtarea forţelor răului.
Pe larg, fiecare creștin trebuie să ia din Ageasma de la Bobotează și sa o păstreze într-un vas curat și la loc de cinste. Se gusta din ea pe nemâncate și cu multă cuviință în zilele de ajunare și de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtășim. Se obișnuiește ca credincioșii să bea din Agheasma Mare timp de 8 (opt) zile în șir, începînd din ajunul Bobotezei, pana la încheierea praznicului, adică până la 13 ianuarie.
Este bine să te speli pe față cu Agheasmă
După aceea, ea se poate lua numai după Spovedanie. Când ne împărtășim, Agheasma se ia după împărtășire, fiind mai mică decât Sfânta împărtășanie, iar când luăm numai anafora, Agheasma se ia înainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora, potrivit Sfinților Părinți. O parte din ea se păstrează în biserică, într-un vas anume, numit și aghiasmatar, și e folosită de preot la o mulțime de slujbe (ierurgii). Cu această apă sfințită se stropesc persoanele și lucrurile care trebuie curățite sau sfințite. Se întrebuințează, de pildă: la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durerea de cap, la Sfințirea crucii și a troiței, a clopotului, a vaselor și veșmintelor bisericești ș.a.
Se crede că în ziua se Sfântul Ion – sărbătorită pe 7 ianuarie, este bine să te speli pe față cu Agheasmă luată de la Bobotează, denumită și agheasmă mare, pentru a fi ferit tot anul de boli și necazuri.
Nu uitați
Dacă nu știați, legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.
Nu uitați: Putem stropi cu Agheasma cea mare casa, curtea și gradina, vitele și chiar ogoarele și livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem, de asemenea, să gustam din ea cu credință. Căci, potrivit Bisericii, apa aceasta, având într-însă darul și puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoșind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri și de primejdii.