Tradiția Bobotezei, păstrată la Giurgiu; trei temerari s-au aruncat în apa Dunării după crucile sfințite de preoți – Foto, video
Dacă în alți ani slujba de Bobotează și acțiunile deja tradiționale ce o urmau se derulau pe un frig năpraznic, anul acesta, la Giurgiu, apa Dunării a fost sfințită – după obicei – la 12 grade Celsius. Vremea frumoasă a adus un public numeros, atât la slujba religioasă, cât și la sfințirea apei Dunării.
Prima parte a evenimentelor organizate la Giurgiu de Bobotează a fost slujba de sfințire a apei, oficiată de un sobor de preoți la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din centrul orașului.
La slujbă au participat aproximativ 200 de persoane, respectându-se, astfel, condițiile sanitare impuse de pandemie.
După oficierea slujbei religioase, toți participanții, în frunte cu preoții, au pornit, în muzica fanfarei, într-o procesiune de circa o oră prin oraș, până la Dunăre, în zona stabilită pentru aruncarea crucii în apă, zonă în care alți peste 100 de giurgiuveni așteptau nerăbdători evenimentul.
În acest an, trei curajoși s-au aruncat în apă ca să prindă crucea aruncată de către Părintele Arhimandrit Teodor Șerban, starețul Mânăstirii „Sf. Ioan Rusul” din Slobozia, vicar episcopal.
Cei trei care au înfruntat apa rece a fluviului, denumit, simbolic, de către părintele Teodor Șerban, „Iordanul românesc”, sunt Răzvan Alin Nidelea (28 de ani, cel care, de altfel, a și prins crucea), Marius Antonescu (29 de ani, „câștigător” al unor ediții anterioare), și Gigi Marius Velicu (53 de ani, veteranul de vârstă al curajoșilor acestui an).
După ce au ieșit din apa Dunării, cei trei ”temerari” au fost premiați de Episcopia Giurgiului cu câte o cruce din lemn, cu o icoană și cu obiecte specifice acestei zile, în timp ce Primăria a acordat 200 de lei pentru câștigător, 150 de lei pentru ocupantul locului II și 100 de lei pentru ocupantul locului III.