Mali: Negocieri între Junta la putere și civilii aleși prin vot pentru predarea puterii
Junta la putere în Mali a înaintat sâmbătă Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) un nouă propunere de calendar pentru a restitui civililor puterea, în ajunul unui summit cu mize mari al acestei organizaţii, a declarat ministrul de externe Abdoulaye Diop, notează AFP.
Junta a cerut iniţial până la cinci ani, termen inacceptabil pentru ECOWAS. Aceasta organizează duminică un summit extraordinar la Accra, cu posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Mali.
Şeful diplomaţiei şi purtătorul de cuvânt al guvernului, colonelul Abdoulaye Maiga, s-au deplasat sâmbătă la Accra pentru a prezenta o nouă propunere preşedintelui în exerciţiu al ECOWAS, şeful statului Ghana, Nana Akufo-Addo, a informat televiziunea de stat de la Bamako.
Ministrul de externe a raportat că mediatorul ECOWAS, Goodluck Jonathan, aflat în misiune în Mali în cursul săptămânii, a cerut juntei să reconsidere propunerea de tranziţie care se putea întinde pe cinci ani cu începere de la 1 ianuarie 2022.
„În acest cadru, preşedintele tranziţiei (colonelul Assimi Goita), nerăbdător să menţină dialogul şi o bună cooperare cu ECOWAS, ne-a trimis la fratele său (preşedintele ghanez) cu o nouă propunere de înaintat ECOWAS”, a spus ministrul la televiziunea naţională.
El nu a precizat noua durată a tranziţiei propusă de juntă.
Mali, o ţară săracă şi situată în centrul Sahelului, a fost scena a două lovituri de stat militare în august 2020 şi mai 2021. Criza politică s-a suprapus peste o criză gravă de securitate datând din 2012 şi declanşarea insurgenţelor separatiste şi jihadiste în nord.
ECOWAS obţinuse de la autorităţile rezultate în urma puciului din august 2020 angajamentul că vor restitui puterea civililor aleşi după 18 luni. În prezent, autorităţile de la Bamako susţin că nu îşi pot îndeplini acest angajament, mai scrie AFP.