Cel de-al patrulea: Noul guvern olandez a fost învestit
Se întâmplă la multă vreme după alegerile legislative și la un an de când fostul cabinet de miniștri, condus tot de Mark Rutte a fost constrâns să demisioneze.
Deşi coaliţia are în componenţă aceleaşi patru formaţiuni care au guvernat din 2017, a fost nevoie de aproape 10 luni pentru a le readuce împreună, după alegerile neconcludente din 17 martie 2020. Partidele au convenit în final un pact de guvernare luna trecută. Guvernul proaspăt învestit, condus de Mark Rutte, va trebui să decidă până vineri dacă lockdown-ul se menține. Olanda a închis majoritatea locurilor publice de la mijlocul lui decembrie încoace.
Câţiva miniştri au afirmat că au primit ameninţări cu moartea
Cabinetul de miniștri vrea să lase în urmă anii de austeritate și are planuri mari în privința investițiilor. Numai că are de câștigat o opinie publică în mare parte sceptică. Sondajele arată că, după un an de dispute politice şi după răspunsuri şovăielnic la criza COVID, încrederea în Rutte a scăzut la noi niveluri minime. În ultimele luni, manifestațiile antiguvernamentale au degenerat în revolte violente, iar câţiva miniştri au afirmat că au primit ameninţări cu moartea.
Mark Rutte, învestit prim-ministru în 2010 prima dată, şi Viktor Orban din Ungaria sunt şefii de guvern din Uniunea Europeană cu cele mai lungi mandate.
Rutte este pe cale să devină în august cel mai longeviv prim-ministru al ţării sale.