Cercetătorii suedezi au obținut „sânge” artificial pentru a ucide țânțarii care provoacă malaria
Cercetătorii din Suedia au creat ”sânge” sintetic, metodă prin care sunt exterminați țânțarii, fără a avea un impact negativ asupra ecosistemelor, anunță Euronews.
Sunt vizați țânțarii care sunt vectori ai unor boli ce ucid anual peste 700.000 de oameni, aproximativ jumătate fiind decese cauzate de malaria transmisă de țânțarii anofeli, transmite Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit dr. Lech Ignatowicz, CEO al Molecular Attraction, utilizarea pe scară largă a pesticidelor pentru controlul țânțarilor dăunează biodiversității prin uciderea tuturor formelor de insecte și de viață în loc să țintească țânțarii în mod direct.
Dr. Noushin Emami, co-fondator al start-up-ului de tehnologie a sănătății alături de Ignatowicz, a descoperit că țânțarii sunt atrași de o substanță chimică numită HMBPP produsă de parazitul malariei, descris pentru Scientific American ca fiind echivalent cu un „sânge fierbinte, friptură suculentă pentru țânțari”.
Ei au combinat molecula de la țânțar cu suc de sfeclă roșie și toxine și au obținut un pesticid ieftin, care vizează doar țânțarii, fără a afecta alte insecte și fără a dezechilibra ecosistemul.