Ministerul Sănătății: DA și NU în cazul antiviralelor orale pentru Covid-19
Antiviralele orale pentru Covid-19 – Favipiravir, Paxlovid și Molnupiravir – se administrează numai la recomandarea medicului după evaluarea pacientului, transmite ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
Specialiștii din Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății au realizat o informare despre modul de utilizare a medicamentelor antivirale.
Favipiravir
Favipiravir este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în cazul adulților cu forme uşoare sau medii ale COVID-19. El reduce durata excreţiei virale la nivel respirator, precum şi durata şi intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea şi spitalizarea în secţiile de ATI.
Medicamentul este contraindicat femeilor gravide și celor care alăptează. Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia.
În timpul tratamentului, pacienţii nu trebuie să doneze sânge, precum şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu Favipiravir.
Specialiștii din cadrul Comisiei de boli infecţioase a MS, precizează că „Favipiravir este contraindicat în insuficienţă hepatică severă şi insuficienţă renală severă”.
Ei avertizează că oboseala, lipsa poftei de mâncare, disconfortul abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urina de culoare închisă sau icterul pot fi semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos.
„În concluzie, Favipiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitorul apropiat, din farmacii, în urma prescripţiei medicului de familie”, precizează specialiştii.
Paxlovid
Acest antiviral este destinat doar pentru tratamentul formelor uşoare sau moderate de COVID-19 pentru adulţii care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă şi deces şi care nu necesită oxigen suplimentar. Reacţiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creşterea tensiunii arteriale şi mialgii (dureri musculare).
Ca și Favipiravir, şi Paxlovid poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat şi în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.
Molnupiravir
Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 în cazul adulţilor cu un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces.
Acest medicament nu este autorizat pentru pacienţii cu vârsta sub 18 ani în tratamentul celor care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentului nu a fost observat la pacienţii cu forme severe de COVID-19.
După o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, medicamentul poate fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat şi în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.
Nu Arbidol…
Informarea specialiștilor din Comisia de boli infecțioase a MS se referă și la medicamentul Umifenovirul (Arbidol). „Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de către Agenţia Naţională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În ţara noastră a fost folosit sporadic, fiind achiziţionat din fostul spaţiu sovietic. Menţionăm că pe lângă absenţa datelor de eficienţă în COVID-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament şi utilizarea lui fără prescripţie medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare şi de transport”, atenţionează specialiştii.
În legătură cu Ivermectina, Lopinavir/Ritonavir (Kaletra), Hidroxiclorochina, Azitromicina, specialiștii din Comisia de boli infecțioase a MS transmit că nu sunt eficiente în Covid-19 și nu ar trebui folosite, mai ales că pot pune viața în pericol.