„Regal”: Factura uriașă la gaze primită de Castelul Peleș
Factura la gaze primită de Castelul Peleș pe luna decembrie este cu 80% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Consumul de gaze a fost însă mai mic, spun reprezentanții Muzeului Peleș.
Aceștia amintesc că instituțiile culturale nu au fost incluse în legea care prevede compensarea facturilor la energie și gaze naturale. Castelul Peleș are centrală pe gaze naturale ce asigură încălzirea celor peste 100 de încăperi care adăpostesc multe opere de artă.
Deși a fost o iarnă blândă, iar consumul de gaze mai mic decât în anii trecuți, factura pentru luna decembrie depășește 86.000 de lei, a spus, la Europa FM, Valentin Răileanu, șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Peleș: „Pentru luna decembrie Muzeul Național Peleș a primit factura pentru consumul de gaze naturale în valoare de 86.463 de lei, însemnând o creștere de aproximativ 80% față de aceeași perioadă a anului 2020, în condițiile în care consumul de gaze este mult mai mic. Având în vedere creșterile de preț pe care le cunoșteam oarecum de la furnizor, estimam o creștere a facturii dar nu la această valoare”.
Pentru muzee, autoritățile nu au stabilit compensări la plata facturilor
Economii la consumul de gaze nu se pot face, deoarece operele de artă adăpostite de muzeu au nevoie de un anumit microclimat. „Temperatura ar trebui să fie undeva între 18 și 22 de grade și umiditatea relativă undeva între 45 și 60%”, a mai spus Valentin Răileanu. El a mai adăugat că pentru muzee, autoritățile nu au stabilit compensări la plata facturilor.
„Muzeele și bibliotecile naționale și instituțiile de cultură nu au fost cuprinse în acea ordonanță privind stabilirea unei scheme de compensare. Există o petiție în acest sens întocmită de Rețeaua Națională a Muzeelor din România către domnul prim-ministru, în sensul de a completa legea respectivă și a găsi o formulă de compensare și pentru instituțiile de cultură”.
Pentru a acoperi factura la gaze pe luna decembrie, Muzeul Peleș ar trebui să fie vizitat de peste 2.000 de persoane într-o lună. Iar numărul vizitatorilor a scăzut foarte mult, de când a început pandemia: „Dacă am lua în calcul tariful de bază, cred că undeva la 2.100-2.130 de vizitatori ar acoperi undeva cheltuielile acestei facturi. Să ne aducem aminte că o instituție de genul Muzeului Național Peleș are și cheltuieli”, a conchis Răileanu.