Ce atribuții va avea Autoritatea Vamală Română, în acest an
Autoritatea Vamală va prelua de la ANAF şi unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor.
Este vorba de Legea nr. 268/2021 care reglementează înființarea și funcționarea autorității, potrivit Mediafax.
Autoritatea Vamală Română este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor și finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a ANAF.
Autoritatea este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Președintele Autorității este ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Autoritatea are un secretar general, înalt funcţionar public.
Activitatea Autorităţii la nivel teritorial se exercită prin intermediul direcţiilor regionale vamale, structuri fără personalitate juridică ce funcţionează în cadrul Autorității.
Numărul maxim de posturi al Autorității este de 3060 posturi, inclusiv preşedintele, vicepreşedintele, şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor, diferența suplimentară de posturi față de cele alocate până în prezent structurilor vamale, necesare pentru constituirea structurilor funcționale ale Autorității, urmând a fi acoperită din posturile vacante existente la nivelul ANAF, numărul maxim de posturi al ANAF urmând a fi diminuat corespunzător.