Vacanță de poveste la Păltiniș, cea mai veche și înaltă stațiune din România

Publicat: 23 ian. 2022, 09:00, de Puterea.ro, în Turism , ? cititori
Vacanță de poveste la Păltiniș, cea mai veche și înaltă stațiune din România

Păltiniş este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune montană din ţară şi locul de odihnă al filosofului român Constantin Noica (24 iulie 1909 – 4 decembrie 1987). Întemeiată acum 128 de ani, Păltiniș a rămas un loc de atracție pentru iubitorii muntelui.

Stațiunea Păltiniș se află în județul Sibiu, la 1.442 metri altitudin, în Nord-Estul Munților Cindrel. A fost întemeiată în anul 1894.În staţiune stratul de zăpadă se menţine în medie 170 zile pe an. Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, puternic ozonat, bogat în aerosoli ionizaţi şi radiaţii ultraviolete.

Un important obiectiv turistic din staţiunea Păltiniş îl constituie Schitul Păltiniş, o biserică de lemn ridicată în deceniul trei al secolului al XX-lea, unde se află şi mormântul filosofului Constantin Noica, care după ce a ieşit din închisoare (a fost arestat în regimul comunist, în 1958, şi a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică, fiind eliberat în 1964) şi după pensionarea din 1975, s-a retras la Păltiniş.

Constantin Noica a creat multe din operele sale la Păltiniș

Perioada 1964-1987 cuprinde anii când Constantin Noica îşi dă măsura personalităţii creatoare. Îşi formulează un sistem filosofic original, publică studii, eseuri de filosofie a culturii, se deschide către spiritualitatea românească, cu deosebire către câteva culmi reprezentative din perspectiva sistemului de gândire, şi către limbajul filosofic românesc („Dicţionarul general al literaturii române”, apărut sub egida Academiei Române, 2005). S-a stins din viaţă la 4 decembrie 1987 şi a fost înmormântat la Schitul Păltiniş, după dorinţa sa, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală.

Schitul Păltiniş cu biserica acestuia – Biserica Schimbarea la Faţă – este unul dintre cele mai căutate locuri din judeţul Sibiu, potrivit doxologia.ro. Schitul este situat la poalele Munţilor Cindrel, la o distanţă de 500 de metri de şoseaua Păltiniş-Sibiu. Din Sibiu se circulă pe o şosea asfaltată care şerpuieşte printre dealuri şi munţi spre sud-vest 32 de kilometri până în apropierea acestui lăcaş.

Biserica din Păltiniş, ctitorie a mitropolitul Nicolae Balan, a fost construită din lemn de brad, între anii 1925 şi 1927, cu ajutor din partea Ministerului Cultelor, Ministerului Sănătăţii şi al altor instituţii.

Unde ne cazăm în Păltiniș

În Păltiniș s-au construit foarte multe cabane, hoteluri și pensiuni. Prețul unei nopți de cazare costă începând de la aproximativ o sută de lei de persoană pe noapte, fără masă inclusă. La capitolul masă nu este problemă, sunt multe restaurante cu specific sibian, de unde nu lipsesc platourile cu răcituri tradiționale, ciorba de fasole cu tarhon sau ciolanul afumat.

Cum ne distrăm în Păltiniș

Dacă este vară, drumețiile montane sunt o splendoare de făcut în Păltiniș și în împrejurimi. De asemenea, pe Arena Platoș găsiți o multitudine de atracții care vă vor ține în priză toată ziua. Pe o suprafață de 75.000 de metri pătrați, la Arena Platoș au fost instalate sănii de vară, distracția preferată de turiști. Sunt și trasee de biciclete, bile de zorbing, o alee cu povești, o grădină zoologică, un teren de fotbal cu apă si multe alte modalitati locuri de distracție în aer liber.

Iarna, în Păltiniș primează sporturile de iarnă. Pe pârtiile Platos, Panorama Sibiului, Soarelui, Poiana Poplăcii, Arena, condițiile de schi sunt foarte bune. De asemenea, în timpul sejurului îi puteti lăsa pe cei mici la Grpdinița pe schiuri. Câteodată, pe pârtia de schi îl mai puteți întâlni chiar și pe președintele României, Klaus Iohannis, care iubește foarte mult schiatul. Vine adesea la Păltiniș, alături de prima doamnă.