Distribuitorii de bunuri de consum caută finanțare pentru o „Reţea de 8 depozite regionale” care să colecteze produse agricole

Publicat: 24 ian. 2022, 13:11, de Puterea.ro, în Ultimă oră , ? cititori
Distribuitorii de bunuri de consum caută finanțare pentru o

Scurtarea lanţurilor de aprovizionare și consolidarea rolului distribuţiei pot atenua creşterea generală a preţurilor, inflaţia şi criza de aprovizionare cu alimente cu care ne confruntăm, în prezent, susţin reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).

Asociația încearcă să identifice surse de finanțare cu ajutorul cărora să poată fi pus în practică programul privind „Reţeaua de 8 depozite regionale” pentru colectarea şi comercializarea produselor preponderent agricole, după ce acesta nu a fost inclus în PNRR.

Organizaţia şi-a stabilit priorităţile strategice pentru următorii cinci ani în cadrul Adunării generale a ACDBR, care a avut loc în data de 20 ianuarie,  şi a propus soluţii şi abordări moderne, conform cu potenţialul României şi cu practicile europene.

Astfel, una dintre principale priorităţi constituie recunoaşterea de către Guvern a rolului major al distribuţiei de bunuri de larg consum în asigurarea securităţii alimentare a României, prin includerea sectorului în Strategia Naţională de Competitivitate a României.

O altă prioritate strategică a ACDBR este şi determinarea autorităţilor naţionale de a elimina restricţionarea accesului la fondurile nerambursabile pentru companiile de distribuţie de bunuri de larg consum, în contextul în care eligibilitatea solicitanţilor este condiţionată de codurile CAEN.

„Guvernul României trebuie să finanţeze activităţi economice, proiecte benefice economiei şi cetăţenilor, nu coduri statistice. Regulamentul CE nr. 1.893/2006 de modificare a Regulamentului nr. 3.037/90 privind Nomenclatorul Activităţilor din Comunitatea Europeană – NACE Rev. 2, prevede expres la Art. 1, pct. 2: „Prezentul regulament se aplică numai utilizării nomenclatorului în scopuri statistice”, se arată într-un comunicat al ACDBR.

Reprezentanții asociației vor să determine autorităţile naţionale să creeze politici publice care să permită finanţarea proiectului ACDBR privind „Reţeaua de 8 depozite regionale” pentru colectarea şi comercializarea produselor preponderent agricole – proiect pentru care ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, prezent la eveniment, și-a arătat susținerea. Nu în ultimul rând, se are în vedere și finanţarea Campaniei „Făcut în ţara mea – Alege româneşte! Alege-ţi viitorul!”.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Chitu, a susţinut că priorităţile de digitalizare a ANAF, casele de marcat şi sistemul „e-transport” („radar” al transporturile de bunuri de pe teritoriul României, în special pentru monitorizarea comerţului în domeniul legume-fructe) vor contribui la diminuarea concurenţei neloiale şi a evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu produse agroalimentare.

Predictibilitatea, prioritate ACDBR

Predictibilitatea şi stabilitatea în reglementarea preţurilor la energie, factor determinant în constituirea preţurilor pe întregul lanţ, de la producător la consumator, reprezintă o altă prioritate a asociaţiei.

„Împreună cu întregul mediu de afaceri atragem atenţia că lipsa reglementărilor va conduce la o criză socială şi economică fără precedent. Efectele lipsei de reacţie eficientă vor fi scăderea puterii de cumpărare şi a protecţiei sociale a cetăţenilor, disponibilizări de personal, falimente şi scăderea încasărilor la Bugetul de stat”, a declarat Ovidiu Gheorghe, preşedintele asociaţiei.

De asemenea, este necesară finalizarea celor două proiecte de Lege iniţiate de ACDBR şi aflate în dezbatere în Camera Deputaţilor (PLx 194/2020 şi PLx 195/2020), privind definiţia distribuţiei de bunuri şi reglementarea canalelor de comerţ (de exemplu acordarea autorizaţiilor de funcţionare pentru suprafeţele de vânzare mai mari de 400 mp exclusiv în spaţiul periurban) şi iniţierea de către Parlamentul României a proiectului de Lege privind anularea unor obligaţii fiscale.

 Nu în ultimul rând, organizaţie vrea transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE nr 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Obiectivul Directivei este combaterea „practicilor care deviază considerabil de la buna conduită comercială, care contravin bunei credinţe şi corectitudinii şi care sunt impuse unilateral de un partener comercial altuia”.

În cadrul Adunării generale s-a aprobat un mandat de 5 ani pentru Consiliul director al Asociaţiei, alcătuit din reprezentanţii a patru importante companii – Constantin Dumitriu (SC Full Solutions All Inclusive), Luigi Hîrjanu (SC Potpuriu), Emilian Niţ゠(SC Nitela Impex), Ghassan Shakhsir (SC Safeway International Impex) şi Ovidiu Gheorghe (Preşedinte al Asociaţiei).
 
Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România a fost înfiinţată în anul 2015 şi are scopul de a reprezenta interesele legitime ale sectorului de distribuţie de bunuri din România. ACDBR are în componenţă 35 de membri, cu o cifră de afaceri însumată de circa 1,5 miliarde euro, o cotă de piaţă de circa 35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţională de bunuri şi 10.000 de angajaţi, asigurând „distribuţia tradiţională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional în sistemul micilor şi marilor retaileri şi în sistemul HoReCa.