Ce se întâmplă cu proiectul de modernizare a bazei militare de la Kogălniceanu. Explicațiile ministrului Apărării

Publicat: 27 ian. 2022, 10:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Ce se întâmplă cu proiectul de modernizare a bazei militare de la Kogălniceanu. Explicațiile ministrului Apărării

Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, a vorbit despre stadiul a două importante investiții în domeniul său: modernizarea bazei de la Kogălniceanu și achiziția de corvete. Mai exact, ministru a comentat pe marginea subiectului în ceea ce privește stadiul a două investiții în Apărare.

Vasile Dîncu a fost întrebat despre stadiul a două investiții în Apărare: licitația în derulare de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu și achiziția de corvete.

„Cele două proiecte sunt în stadii diferite. În cazul proiectului modernizării bazei de la Kogălniceanu avem o licitație care acum a fost oprită – era o licitație pentru prima fază, pentru o sumă mai mică, nu pentru toată suma, pentru o chestiune de inftrastructură – pentru o contestație și rezolvarea acestei contestații. Deci e un proiect inițiat și care va continua în viitor.

În ceea ce privește contractul cu corvetele, cu Naval Group și Șantierul Naval Constanța, suntem pe ultima fază a negocierii. Suntem foarte aproape de a găsi o soluție la ultimele cereri pe care asocierea celor două firme le-a făcut la nivelul Guvernaului. Problema e că e vorba de o licitație și un loc în care Guvernul are mai puțin de spus, căci achiziția n-o face Guvernul la corvete, ci se face prin Romtehnica. Suntem în ultima fază de negociere. Faptul că mâine vine ministrul Apărării din Franța, vom avea mâine o discuție, sper că va deschide și mai mult perspectiva semnării rapide a acestui proiect”, a declarat Vasile Dîncu, pentru B1 TV.

Dîncu: Rusia e principalul element turbulent

Ministrul a mai spus, pe același post de televiziune, că Rusia e principalul element turbulent în această parte a Flancului Estic, dar românii nu trebuie să se îngrijoreze deoarece suntem parte a NATO, cea mai puternică alianță politico-militară: „M-am exprimat de la începutul mandatului meu și uneori am fost criticat pentru faptul că am considerat că principalul element turbulent în această parte a Flancului de Est este Rusia. Acest lucru este evident. România a încercat atât în discuțiile din cadrul Forumului B9, dar și la întâlnirile miniștrilor de externe și de apărare, de la Brest, exact acest lucru să punem în documente oficiale – faptul că zona Flancului de Est este importantă și trebuie trecută în Busola Strategică a Europei, la fel și Marea Neagră, și alte elemente care țin de actuala amenințare pe care Rusia o face în această zonă, în zona Mării Negre”.

Noi analizăm această situație, dar în toate scenariile nu e vorba de un război pe teritoriul României sau de participarea drectă a României în cadrul unui conflict militar”, a mai punctat Vasile Dîncu, care a vorbit și despre minoritatea română din Ucraina.