Criza ucraineană: Consiliul de securitate al ONU reunit la cererea Statelor Unite
Consiliul de securitate se întrunește luni în problema crizei ucrainene la cererea Washington-ului care, împreună cu aliații săi NATO, intensifică eforturile pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina, pregătind în același timp noi sancțiuni contra Rusiei, transmite Euronews.
Peste 100.000 de soldați ruși sunt dislocați la frontiera ucraineană, iar Rusia se angajează în alte acte de destabilizare vizând Ucraina, ceea ce reprezintă o amenințare clară pentru pacea și securitatea internaționale și a Cartei Națiunilor Unite, a afirmat cu câteva zile în urmă ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
În fața amenințării unei invazii, Kiev-ul a cerut, duminică, Rusiei, să-și retragă trupele masate la frontierea dintre cele două țări și să continue dialogul cu țările occidentale dacă dorește în mod serios reducerea tensiunilor.
Statele Unite și Regatul Unit au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Londra a indicat că dorește să vizeze interesele ruse, ”care interesează direct Kremlinul”. La Washington, Congresul este aproape de un acord asupra unui proiect de lege ce prevede noi sancțiuni economice împotriva Rusiei au declarat doi aleși democrat și republican.
În arsenalul sacțiunilor evocate, Regatul Unit, ca și SUA, vizează gazoductul strategic Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania sau accesul rușilor la tranzacțiile în dolari, moneda principală în schimburile internaționale. Față de perspectiva acestor noi sancțiuni, Moscova a cerut să fie tratată pe picior de egalitate de către Washington. ”Dorim relații bune, echitabile, reciproc respectoase și egale cu SUA, ca și cu orice altă țără din lume, a declarat la televiziune șeful diplomației ruse Serghei Lavrov. Rusia nu vrea să rămână într-o poziție în care securitatea sa este violată repetat, a adăugat Lavrov.
Dezinformare
Luni, probabil, Rusia va încerca să împiedice consiliul format din 15 membri să organizeze reuniunea, dar Consiliul de securitate se unit. Vocile noastre sunt unite pentru a cere rușilor să se explice, a afirmat duminică, la ABC, ambasadoarea ONU.
Noi vom intra în sală pregătiți să-i ascultăm, însă nu ne vom lăsa distrași de propaganda lor, a adăugat aceasta. Și noi vom fi prgătiți să răspundem la orice dezinformare pe care vor fi tentați să o răspândească în timpul acestei reuniuni.
Rusia este acuzată, încă de la finele lui 2021, că a masat până la 100.000 de soldați la frontierea ucraineană în vederea unui atac. Moscova neagă orice plan în acest sens, cerând garanții scrise pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO și încetarea întăririi militare a Alianței Atlantice de Est. Această cerere cheie a fost respinsă de SUA printr-un răspuns scris către Moscova. Kremlinul a indicat că încă se mai gândește în privința unei reacții.
Mai multe țări occidentale au anunțat în ultimele zile trimiterea de noi contingente în Europa Orientală. Primul ministru britanic Boris Johnson va propune săptămâna aceasta NATO o desfășurare de trupe pentru a răspunde creșterii ostilității ruse față de Ucraina. Un anunț apreciat de secretarul general al NATO, Jean Stoltenberg, și de ministrul Afacerilor externe ucrainean, Dmyto Kuleba, care ambii au salutat leadership-ul britanic.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, omologul său german, Annalena Baerbock, ca și primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, sunt așteptatți în această săptămână la Kiev.
Canada a oferit asistență militară Ucrainei și ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a sosit duminică în Ucraina pentru o vizită de două zile. Oficialul canadian a anunțat deplasarea de trupe militare canadiene în vestul Ucrainei și repatrierea temporară a tuturor funcționarilor neesențiali în post la ambasada de la Kiev.