Covid-19. Teste cu smartphone-ul. Mai ieftin și la fel de performant ca unul PCR
Această aplicație folosește camera smartphone-lui pentru a analiza saliva și a detecta agenții patogeni ai Covid-19. Ea va permite obținerea de rezultate similare unui test PCR, dar cu costuri mult mai mici. Este ceea ce promit cercetătorii de la Universitatea California – Santa Barbara.
Echipa de cercetători a publicat încă din luna decembmrie un articol în care explică faptul că au dezvoltat un test Covid-19 care nu implică echipament de laborator.
Cercetătorii propun o simplă aplicație și un ansambul compus dintr-o cutie din carton, o placă de încălzire și o alta din sticlă dotată cu LED. Aceste accesorii ar permite obținerea de rezultate cu o precizie asemănătoar testului PCR.
Numită Bacticount, aplicația folosește camera telefonului pentru a detecta agenții patogeni în salivă. Smartphone-ul singur nu este totuși suficient, ci trebuie folosit un sistem complet. În mod concret, persoana care vrea să se testeze trebuie să pună saliva într-un kit de test care este așezat pe o placă de încălzire. Apoi, saliva se amestecă cu un reactiv.
Acest procedeu, folosit în diferite alte teste, în special autoteste, permite amplificarea ARN-ului viral. Eșantionul este pus și acoperit într-o cutie de carton. Deasupra se pune placa transparentă cu lumină LED de culoare roșie. Peste aceasta se plasează smartphone-ul. Senzorul va capta culoarea și astfel va indica dacă o persoană este sau nu pozitivă la Covid-19.
Eșantioanele pot deveni fluorescente cu lumina roșie LED. Cu cât sunt mai mulți agenți patogeni, cu atât nuanța fluorescentă este mai puternică și mai rapid evidențiată.
Acest procedeu permite, de asemenea, evaluarea încărcăturii virale, în funcție de rapiditatea cu care amestecul devine fluorescent. Cu acest procedeu, cercetătorii estimează că un test ar costa aproximativ 7 dolari. Singurul impediment este că deocamdată aplicația nu este compatibilă cu smartphone-urile Samsung Galaxy S9.
Până acum, cercetătorii au testat acest sistem pe un lot format din doar 50 de persoane. Rezultatele par să arată valori care se apropie de precizia testelor PCR. Totuși, este nevoie de loturi formate din mai multe persoane pentru a verifica eficacitatea aplicației.
Autorii aplicației susțin că aceasta ar putea fi folosită și în cazul altor virusuri.