Refuzată de țara sa, o jurnalistă a cerut ajutor talibanilor pentru naștere
Poveste cu o jurnalistă și cu niște talibani. Asta ar fi esența articolului de față. Mai pe larg, lucrurile stau astfel: Charlotte Bellis, ziaristă din Noua Zeelandă care a lucrat pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan, fiind corespondent în Afganistan în timpul retragerii trupelor occidentale, a scris zilele trecute într-un articol pentru ziarul New Zealand Herald, că, însărcinată fiind, a fost refuzată la frontierele țării sale, Noua Zeelandă, să intre în țară.
Asta pentru că aceasta, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei, a admis foarte puţine cazuri de revenire a cetăţenilor săi din străinătate. Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, și știind că în Doha, capitala Qatarului, unde este sediul televiziunii Al-Jazeera, sunt interzise nașterile femeilor necăsătorite, situație în care e și ea, Charlotte Bellis a văzut o singură soluție: să apeleze la autoritățile talibane ca să-i permită să nască în Afganistan.
A arătat în cererea ei, că, aici, lucrează, încă, partenerul ei și tatăl copilului pe care urma să-l nască, un fotojurnalist belgian, și ea, ca și el, are încă viză, așa că le cere ajutor pentru naștere și, totodată, dreptul de a beneficia de asistență medicală de specialitate.
Și, talibanii care au restrâns brutal, în august, anul trecut, când au revenit la putere, drepturile femeilor prin arestarea, torturarea și chiar uciderea activiștilor și militanților, i-au transmis lui Bellis: „Puteți veni și nu veți avea nicio problemă. Spuneți-le oamenilor că sunteți căsătorită și dacă situația va escalada, sunați-ne”. Este citatul folosit de jurnalista din Noua Zeelandă în articolul ei.
Totodată, Charlotte Bellis a mai arătat: „Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă”.
Articolul jurnalistei a făcut furori. Ca întotdeauna, lumea s-a împărțit în două: au fost oameni care au judecat-o pe ea că a apelat la talibani, dar și din cei care au criticat măsurile foarte dure de la granițele Noii Zeelande, care și-a respins pe capete cetățenii care voiau să revină în țară.
Chris Hipkins, ministrul care coordonează măsurile anti-Covid-19 în Noua Zeelandă, a spus că există variante pentru „oameni aflați în circumstanțe speciale”, așa cum este Charlotte Bellis, dar a apărat măsurile de control de la granițe, spunând că „ele au servit Noua Zeelandă excepțional de bine, au salvat vieți și a evitat o criză în spitale”.
Jurnalista, vădit deranjată de refuzul autorităților din Noua Zeelandă, nu a lăsat să se înțeleagă faptul că e dispusă să mai revină acum în țara de origine.