Ungaria are supercomputerul
A fost dată deja în folosinţă prima unitate autonomă de hardware a supercomputerului realizat în cooperare de Ministerul Ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM) şi OTP Bank. La inaugurare, la sediul OTP Bank din Budapesta, computerul a vorbit cu vocea lui László Palkovics, ministrul inovaţiei şi tehnologiei.
Costul total al investiţiei, care a durat trei ani, a fost de 7,3 miliarde de forinţi (20,41 milioane euro), din care 2,5 miliarde de forinţi (6,99 milioane euro) au fost asigurate de Ministerul Ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, potrivit MTI. László Palkovics a evidenţiat că Guvernul îşi propune ca, până în anul 2030, să facă Ungaria şi mai competitivă. Pentru realizarea acestui deziderat este necesară o cooperare continuă şi strânsă între sectorul public şi cel privat. Un astfel de domeniu este utilizarea inteligenţei artificiale, un bun exemplu fiind acest eveniment, a adăugat ministrul.
Cu supercomputerul predat luni va fi dezvoltat modelul de ultimă generaţie, de auto-învăţare a limbii maghiare, bazat pe inteligenţă artificială. Printre altele, va putea gestiona întregul proces bancar prin intermediul asistenţei telefonice destinată clienţilor, a explicat politicianul.
Prima sarcină
Potrivit acestuia, pregătirea modelului de limba maghiară va dura 3 luni. Sándor Csányi, Preşedinte Director General al OTP Bank, a numit cooperarea semnată cu ITM o piatră de hotar, importantă şi pentru Ungaria, în dezvoltarea digitală. În cadrul sistemului bancar, OTP s-a aflat şi până în prezent în fruntea dezvoltărilor digitale reuşind astfel să-şi menţină avantajul competitiv, a declarat acesta.
Proiectul de cercetare şi dezvoltare începe acum, iar prima sarcină este dezvoltarea modelului de limbă maghiară, care este planificată să dureze 3 luni.
László Palkovics a evidenţiat că Guvernul ungar are ca scop să ofere servicii mai rapide şi mai eficiente în limba maghiară în domeniile administraţiei publice, educaţiei şi afacerilor. Supercomputerul va putea folosi datele introduse în limba maghiară şi în alte domenii ale vieţii de zi cu zi. Actualul model maghiar de auto-învăţare se va baza pe datele clienţilor Grupului OTP. Pe baza acestora, va fi dezvoltat un model care va putea recunoaşte automat intenţia clientului, din conversaţia maghiară, şi va putea oferi cea mai bună soluţie. Noul computer va putea recunoaşte întreaga limbă maghiară, inclusiv toate dialectele, după cum a mai explicat ministrul.