Directorul OMS îi cere premierului chinez o colaborare mai strânsă în legătură cu originea coronavirusului

Publicat: 06 feb. 2022, 12:30, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Directorul OMS îi cere premierului chinez o colaborare mai strânsă în legătură cu originea coronavirusului
Tedros Adhanom Ghebreyesus oms facebook

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a vorbit premierului chinez Li Keqiang, cu care a avut o întâlnire la Beijing, despre necesitatea unei „colaborări mai puternice” pentru a determina originile COVID-19 şi a cerut ca aceasta „să aibă la bază ştiinţa şi dovezi”, transmite duminică EFE.

Într-un mesaj publicat sâmbătă seara pe profilul său oficial de Twitter, Tedros i-a mulţumit lui Li pentru sprijinul oferit în vederea „consolidării OMS” şi a menţionat că a vorbit cu el despre intensificarea campaniilor mondiale de vaccinare, pentru a reuşi ca 70% din populaţia globului să primească serul anticoronavirus.

„Solidaritatea este cheia pentru a garanta accesul şi caracterul accesibil al vaccinurilor”, a adăugat el.

După întrevederea de sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe din China a publicat un comunicat în care menţionează că Tedros a declarat că „OMS aderă la principiile ştiinţifice pentru anchetarea originilor virusului şi se opune politizării”acestui proces.

În ceea ce-l priveşte, Li a cerut „unitate şi cooperare” în lupta mondială împotriva SARS-CoV-2 şi a fost de acord cu privire la importanţa accesibilităţii atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al disponibilităţii vaccinurilor pentru „a forma o barieră umanitară”.

Potrivit premierului chinez, obiectivul ar trebui să fie „utilizarea mijloacelor ştiinţifice şi tehnologice pentru a dezvolta medicamente eficiente care să ajute la înfrângerea noului coronavirus, duşmanul comun al umanităţii, cât mai repede cu putinţă”.

Tedros s-a întâlnit sâmbătă şi cu ministrul de externe chinez, Wang Yi, care a apreciat că vânzarea a peste 2,1 miliarde de doze de vaccin anticoronavirus către peste 120 de ţări şi organisme internaţionale reprezintă „cea mai mare operaţiune umanitară de urgenţă” pe care a lansat-o China de la crearea, în 1949, a Republicii Populare.

Potrivit AFP, aceasta este prima vizită în China a şefului OMS din ianuarie 2020, la câteva săptămâni după identificarea oficială a primelor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în Wuhan (cel mai populat oraş din China centrală).

Apoi, în ianuarie 2021, experţi internaţionali ai OMS s-au deplasat la Wuhan pentru a identifica originile virusului, în colaborare cu omologii lor chinezi. Într-o anchetă comună dată publicităţii în martie 2021, ei au apreciat drept „extrem de puţin probabil” ca virusul să provină dintr-un laborator şi au privilegiat pista unei contaminări naturale prin intermediul animalelor.

Ulterior, Tedros a vorbit despre un eşec al Beijingului în a pune la dispoziţie „informaţii brute” despre virus, considerând acest aspect „o problemă” în trasabilitatea originii pandemiei.

La doi ani de la începutul pandemiei, oamenii de ştiinţă încă au probleme în a stabili originea virusului. OMS, cu sediul la Geneva, a creat o nouă echipă de oameni de ştiinţă pentru a relansa ancheta şi a studia alţi agenţi patogeni susceptibili de a declanşa viitoare pandemii. China a respins până acum apelurile de a continua cercetările pe teren.