Teorie: Vladimir Putin, „un bully într-o bulă”
Revista americană Foreign Affairs îl definește pe Vladimir Putin drept „un bully într-o bulă”, întrucât în dictaturi, și mai ales în cele personale, conducătorul este de obicei dezinformat.
Revista notează că „rezultatul e un cerc vicios periculos. Consilierii președintelui văd în unanimitate Vestul ca pe o mare amenințare de securitate, ceea ce-l încurajează pe Putin să adopte o poziție tot mai ostilă”. Potrivit sursei, la rândul ei, aceasta provoacă SUA și Europa să înfrunte Rusia, ceea ce mărește influența consilierilor lui Putin și le justifică pesimismul și perspectiva adesea paranoică.
Dacă Putin va lansa într-adevăr o invazie majoră, „va fi probabil din cauza trăsăturii autocratice a regimului”, consideră Foreign Affairs. Iar atunci „îi va reveni Kievului și partenerilor săi să-l readucă cu picioarele pe pământ, fiindcă nimeni din Rusia nu o va face”, conchide printre altele Foreign Affairs.
O retorică împotriva ordinii stabilită de SUA
Pe de altă parte, cotidianul american The Washington Post escaladează bula și consemnează evenimentul geopolitic al momentului: „Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, demonstrându-și solidaritatea pe fondul crizei din jurul Ucrainei. Printr-o declarație comună sforăitoare, Moscova și Beijingul și-au afirmat pozițiile comune în privința mai multor probleme geopolitice. Lunga declarație reprezintă o retorică împotriva ordinii stabilită de SUA, menționează Rusia și China drept puteri de rang mondial și le proclamă opoziția față de extinderea NATO și parteneriatul trilateral de securitate dintre Australia, SUA și Regatul Unit (AUKUS)”.
„Primul sfidează SUA în Ucraina şi cere un nou echilibru geopolitic în Europa, al doilea le contestă supremaţia mondială: Putin şi Xi îl sfidează deschis pe Biden afişând convergenţe strategice durabile”, comentează și publicația elvețiană Le Temps.