Ce conțin crenvurștii aflați pe rafturile supermarketurilor din România

Publicat: 10 feb. 2022, 17:15, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Ce conțin crenvurștii aflați pe rafturile supermarketurilor din România
crenvurști

Un studiu efectuat de InfoCons pe mai multe sortimente de crenvurști de pe piață au scos la iveală informații șocante despre acest tip de mezeluri.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:

Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului.

Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
  • 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.

Atenție! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.

Din punct de vedere al mentionarii provenientie ingredientului principal :

  • 42.11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:

  • 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
  • Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11:
  • 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
  • 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
  • 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 52,63% din produse au mai mult de 5 aditivi alimentari.

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
  • 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
  • 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
  • 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.

Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal.

Cantitatea de grăsimi variază între 8.22g și 26g.

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3.89g și 11g.

Cantitatea de glucide variază între <0.5g și 8.47g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5g și 0.7g.

68.42% din produsele analizate nu conțin fibre.

Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16.76g pentru produsele studiate.

Cantitatea de sare s-a situat între 1.02g și 3g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

”Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 11 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm”, a declarat Sorin Mierlea- Președinte InfoCons.