Ministrul Rafila: Ne pregătim de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție. Deocamdată nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare
O decizie de ridicare a restricțiilor este în pregătire. Decizia se va lua în funcție de doi indicatori: scăderea numărului pacienților spitalizați și scăderea numărului pacienților din secțiile ATI. Deocamdată nu putem lua măsuri de relaxare, a anunțat ministrul Sănătății.
”În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte, dacă vreți, o infecție banală.
Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și o să vedeți la sfârșitul acestei prezentări că sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a explicat, luni, ministrul Sănătății.
Totuși, potrivit ministrului Rafila, ”în acest moment nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare”.
”…Nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricți”, a declarat ministrul Rafila.
Omicron, varianta dominantă
În prezent, în țara noastră varianta Omicron este dominantă, ea fiind identificată în peste 90% din totalul secvențierilor efectuate la INBI ”Matei Balș” și doar la 1 din 8 pacienți din secții ATI a fost evidențiată infecția cu varianta Delta.
Ministrul Rafila a afirmat că se așteaptă ca marți să avem aproximativ 25.000 de cazuri și ca, în următoarele zile, să se înregistreze o scădere: sub 20.000 de cazuri zilnic.
Referitor la pacienții aflați la ATI, ministrul Rafila a precizat că media de vârstă a acestora este de 65 de ani, că 88% dintre aceștia au și alte boli și că doar 18,5% sunt vaccinați.