A doua Mona Lisa
Cine n-a auzit, măcar auzit, dacă n-a și văzut, de Mona Lisa lui da Vinci? Și, cine, mai în glumă, mai în serios, n-a făcut vorbire cu alții despre zâmbetul femeii din tablou, despre ținuta și prestanța ei?
Mona Lisa e, nu-i așa, unică… Adică, așa știam. Și, totuși, această afirmație nu mai este de actualitate! Pentru că, într-un depozit de la Montecitorio, a fost descoperită, în 2019, încă o Mona Lisa. Gioconda Torlonia, așa se numește și, conform specialiștilor în restaurare, ar fi pictată, în proporție foarte mare, nu de ucenicii de la atelierul lui Leonardo da Vinci, ci chiar de el. Lucrarea este identică, nu asemănătoare, cu Mona Lisa de la Muzeul Luvru. Ba, după cum afirmă unii specialiști, nu cea de la Paris ar fi originalul, ci aceasta de la Roma. Două versiuni ale aceleași picturi? O copie și un original? Încă se cercetează, încă se dezbate. Analizând tehnica picturii, clarobscurul și nuanțele, doar Leonardo ar fi putut, spun experții, să realizeze al doilea tablou. „Este o copie a picturii din Luvru realizată de atelierul lui Leonardo, poate chiar cu propria colaborare. Tabloul va fi păstrat acum în sala Aldo Moro a Camerei Deputaților. Acesta este locul potrivit, primește peste 200.000 de vizitatori pe an, inclusiv peste 60.000 de studenți” afirmă specialiștii. Pictura s-ar fi aflat în depozitele Camerei Deputaților încă din 1925, după ce a fost adusă de la Galeria Națională de Artă Antică din Palazzo Barberini, dar toată lumea ar fi uitat de ea, considerând-o, în tot acest timp, o copie a celei de la Luvru.
A doua Mona Lisa provine de la Galeria Națională, din colecția Torlonia din 1892 și este prezentă în inventar drept „ copie a Mona Lisei lui Leonardo da Vinci”. Dar e copie? E originalul? A fost ea pictată întâi? Transmite un mesaj? Cert este doar că avem nu o Mona Lisa, ci două!