Alzheimer: Un regim bogat în fibre ar reduce riscurile de evoluție a bolii
Potrivit uni recent studiu japonez, fibrele solubile ar diminua riscul de demență.
Se pare că alimentația are un rol fundamental în apariția bolii Alzheimer. Potrivit unui nou studiu, un regim alimentar bogat în fibre ar permite menținerea sănătății creierului. Aceste concluzii au fost publicate la începutul lunii februarie în revista Nutritional Neuroscience.
Demența este o boală devastatoare, care presupune o îngrijire medicală de lungă durată. Noi am fost interesați de unele studii recente care sugerează că fibrele alimentare ar putea juca un rol preventiv. Noi am cercetat folosind datele de la mii de adulți din Japonia pentru un vast studiu care a debutat în anii 1980”, explică Kazumasa Yamagishi, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Tsukuba.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii niponi au analizat datele apariținând unui număr de peste 3.700 de adulți. Informațiile arată că persoanele care au mâncat mai multe fibre prezentau un risc mai mic de a dezvolta demență. Autorii niponi au fost interesați să diferențieze rolul fibrelor solubile și al celor nesolubile: cele solubile în apă, care se găsesc în fructe și legume și cele nesolubile din cerealele complete și oleaginoase.
Rezuultatele indică faptul că fibrele solubile ar fi mai eficace pentru a combate demența.
”Mecanismele sunt încă necunoscute, dar ar putea implica interacțiunea care are loc între intestine și creier. Există posibilitatea ca fibrele solubile să regleze compoziția bacteriilor din intestine. Această compoziție poate afecta neuroinflamarea care joacă un rol în apariția demenței. De asemenea, este posibil ca fibrele alimentare să reducă alți factori de risc de demență, cum sunt greutatea corporală, presiunea sanguină, lipidele și nivelul glucozei. Cercetarea este într-o primă fază, dar este important să confirmăm această asociere”, precizează prof. Yamagishi.