Cum vinde Ministerul Dezvoltării blana ursului din pădure prin programul Anghel Saligny
Scandalul finanțărilor prin programul Anghel Saligny derulat la nivelul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele Capitalei, este departe de a fi încheiat dintr-un motiv extrem de clar, dar greu de digerat de cei care au depus proiecte.
Doar unul din trei e câștigător. Dar care?
Controversatul un program multianual, finanțat de la bugetul de stat și coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, are ca obiectiv general creșterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ – teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație, îmbunătățirea atât a condițiilor de viață cât și a standardelor de muncă pentru toți locuitorii României. Potrivit informațiilor funizate de către ministrul UDMR al Dezvoltării, Czeke Attila, bugetul acestui proiect este de 50 de miliarde de lei și dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele Capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Printre cele care au depus proiecte se numără toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București. Din bugetul de 50 de miliarde de lei, pentru contracte încheiate în anii 2021-2028, fiecări unități administrative ar urma să i se prealoce bani pentru cel pțin un proiect din categoria de lucrări eligibile prin PNI „Anghel Saligny”, în limita sumelor stabilite prin normele metodologice. Conform datelor MDLPA, suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.174 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde de lei. Practic, unul din trei proiecte depuse urmează să fie finanțat prin Prohgramul Anghel Saligny. Dar, cum vor fi selectate cele care vor primi finanțare? Doar ministrul Czeke Attila poate spune.
Proiecte da, bani ba
Însă, potrivit informațiilor noastre, marea problemă în derularea acestui program de 50 de miliarde de lei, pe lângă faptul că nu se știe cine va primi finanțare, este lipsa acestor bani. Practic, ministerul condus de Czeke Attila a promis bani prin acest proiect primăriilor și consiliilor județe, dar nu sunt bani pentru finanțarea acestuia, adică ministrul UDMR al Dezvoltării a vândut blana ursului din pădure!