Istanbul: Schelete umane descoperite la Palatul Boukleon, palat cu o vechime de 1.600 de ani
La Palatul Boukoleon – sau, Palatul Sfânt, sau Marele Palat – din Istanbul, aflat în lucrări de restaurare – pentru că vechimea sa de peste1600 de ani își spune cuvântul – au fost descoperite de către arheologi șapte schelete umane.
Acestea, cel mai probabil, au o vechime de multe sute de ani. Și, din primele cercetări, se pare că moartea acelor oameni a survenit brusc. Poate din cauze naturale, gen cutremur, inundații, poate ca urmare a unor violențe și traumatisme provocate de alți oameni.
Locul unde au fost găsite scheletele pare să fie o temniță sau o fântână. Oricum, misterul incită, deja, imaginația istoricilor. Palatul Boukoleon este una dintre cele mai vechi clădiri din Istanbul și a fost peste 800 de ani centrul Imperiului Bizantin.
De mulți ani, edificiul este în ruine. Timpul, oamenii, natura, totul a contribuit la degradarea sa. Prima distrugere… planificată, a fost în 1875, când s-a decis că printre ruine să se construiască o cale ferată.
În 2018, autoritățile metropolitane din Istanbul au decis ca palatul să fie restaurat de Consiliul pentru conservarea patrimoniului cultural și natural. Se preconizează ca palatul să devină un muzeu în aer liber, cu „un traseu de mers pe jos pentru vizitatori, un muzeu și o piscină”.Palatul Boukoleon se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.