Exclusiv: Româncă din Odessa: „Am auzit bombardamente, populația e înfricoșată, ar pleca, dar e un motiv pentru care mulți decid să rămână”
Teama de ce poate aduce invazia rusă în Ucraina se instalează și regiunea Odessa din sudul țării, regiune în care se află și o puternică minoritate română. Tirurile s-au făcut auzite până la granița cu România, în Ismail, pe malul stâng al Dunării, la mai puțin de 95 de km de Galați și 50 de Isaccea.
Cel mai mare port la Dunăre din fosta Uniune Sovietică și din Ucraina actuală, bază a marinei ucrainene, Ismail era până acum două zile un orășel liniștit, cu 77.000 de locuitori, în raionul Odessa. Situat la mai puțin de 200 km de capitala regiunii și la 80 km de vărsarea brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră.
Daria Petrencu, o studentă ucraineană de etnie română, ne-a declarat în exclusivitate care sunt problemele cu care se confruntă populația din zonă și care este starea de spirit a familiei și prietenilor săi.
„Locuiesc în Ismail pot spune că aici locuitorii sunt puțin în panică, eu mă gândesc că panica este mai mult din cauză că țara nu mai dă voie bărbaților în vârstă de la 18 la 60 de ani să treacă granița. Aici unde locuim am auzit bombardamente undeva de trei ori, făcute înspre Odessa.
Populația civilă este foarte înfricoșată din cauză ca nu știi ce sa poate întimpla, în orice minut se aud la știri vești că țara este în condiție critică. Mulți sunt care au reușit să treacă hotarul în România și alte țări pâna ieri la ora 10 noaptea, după care a fost dat ordinul să nu li se mai permită bărbaților, așa că multe familii s-au întors la locuințele lor”, ne-a transmis Daria Petrencu.
Aceasta ne-a spus că sunt și persoane care au nsperanța că totul va fi bine și nu au dorința de a părăsi țara. Deocamdată, locuitorii din regiune nu se confruntă cu probleme de asigurare a alimentelor sau a energiei.
„Problema cea mai mare cu care se confruntă populația civilă în prezent este întrebarea de a rămâne aici sau de a pleca peste hotare, dar și peste hotare să pleci este o problemă mare, se dă voie doar femeilor și copiilor, bărbații nu au voie, din cauza aceasta multe familii decid să rămână împreună. Singurul lucru cu care poate fi ajutată populația țării noastre sunt rugăciunele, nimic nu depinde de noi”, susține Petrencu.