Republica Moldova interzice exporturile de grâu și porumb. Românii livrează volume record

Publicat: 28 feb. 2022, 13:46, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Republica Moldova interzice exporturile de grâu și porumb. Românii livrează volume record
grau_boabe

Republica Moldova interzice exporturile de grâu și porumb pe perioada stării de urgență, începând cu data de 1 martie, decizia fiind luată pentru a crește siguranța alimentară a țării în această perioadă de risc, potrivit oficialilor de la Chișinău.

Măsura a fost anunțată la ultima ședință a Comisiei Situații Excepționale din 27 februarie 2022, în cadrul căreia au mai fost stabilite și alte decizii care au ca scop reducerea efectelor produse de criza actuală.

Concret, de la 1 martie 2022, se interzice exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării, potrivit Agrobiznes.ro. Anterior, în data de 25 februarie, a fost interzis și exportul de grâu, interdicția intrând în vigoare de la 1 martie.

În același timp, Guvernul va limita adaosul comercial pentru o listă lungă de produse cum ar fi carne de porc pe os, carne de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, în data de 24 februarie, Consiliul Suprem de Securitate al țării și a cerut Parlamentului decretarea stării de urgență. Ea a declarat  că Moldova este pregătită să primească zeci de mii de refugiați. De altfel, Republica Moldova, alături de Polonia, înregistrează cel mai mare număr de refugiați.

România – 800.000 de tone, vândute în două zile

România, în schimb, a adoptat altă tactică. Numai de când au început luptele în Ucraina, țara noastră a vândut circa 800.000 de tone de cereale, în condițiile în care exportatorii de cereale caută surse alternative de grâu şi porumb pentru a acoperi unele încărcături aflate în apropiere, după ce invazia Ucrainei de către Rusia a întrerupt livrările ucrainene.

România, un furnizor major de cereale, exportă, ca şi Ucraina, prin Marea Neagră, dar în afara zonei de conflict, şi este văzută ca o opţiune evidentă pentru comercianţi. Traderii spun că aproximativ 400.000 – 500.000 de tone de grâu şi 200.000 – 300.000 de tone de porumb românesc au fost cumpărate de când au început luptele în Ucraina, transportul urmând să fie realizat în martie şi aprilie.

Firmele de trading au achiziţionat, de exemplu, porumb românesc şi franţuzesc pentru a acoperi livrările din destinaţiile din UE, cum ar fi Peninsula Iberică, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg, după cum spun traderii.