Profilul psihologic al lui Vladimir Putin realizat de medicul psihiatru Gabriel Diaconu

Publicat: 01 mart. 2022, 11:51, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Profilul psihologic al lui Vladimir Putin realizat de medicul psihiatru Gabriel Diaconu

Multă lume este curioasă să citească un profil psihologic al lui Vladimir Putin. Medicul psihiatru român, Gabriel Diaconu, a conturat un profil psihologic foarte interesant al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, poate cel mai controversat om al Planetei, la ora actuală.

Psihiatrul a făcut o postare amplă, pe pagina sa de Facebook, unde a conturat profilul liderului de la Kremlin. Iată câteva dintre ideile principale, detaliate de către Diaconu:

  • Cu toate că a fost un copil plăpând, firav, Vladimir, avea un temperament ieșit din comun. Dacă cineva făcea glume, sau se lua de el, sărea imediat la bătaie, ”îl zgâria, îl mușca, îi rupea părul din cap, orice încât să nu se lase umilit”. Un coleg de clasă povestește un incident la lucru manual: ”Profesorul l-a luat de guler și l-a târât în fața clasei…făceam niște mături, iar Vladimir făcuse o greșeală…i-a luat mult timp să se calmeze. Procesul în sine părea interesant. Părea că se simte mai bine, dar apoi o lua de la capăt. Se enerva, protesta, avea revoltă. A făcut chestia asta de câteva ori la rând”.
  • La 11-12 ani s-a înscris la cursuri de germană. Prietenii din copilărie își aduc aminte că avea, în camera lui, un poster cu Ian Berzin, erou al Revoluției, fondatorul serviciilor secrete ruse.
  • La 16 ani, Putin s-a dus la sediul KGB din Leningrad să aplice pentru o poziție de agent. A avut un interviu, și asta a fost.
  •  S-a pregătit și a intrat la Drept la Universitatea din Leningrad, unde concurența era de 40 pe loc. A fost un student medicoru, dar excelent la istorie, germană și sport.
  • În primul an de facultate, studentul Vladimir Putin era printre puținii studenți care aveau mașină și ceas la mână. O mașină costa cât o casă de vacanță. Aparent părinții lui Putin ar fi câștigat-o la o loterie. În loc să se mute din apartament, i-au dat cadoul lui Volodia.
  • În relația cu femeile, însă, era un mare timid. Înainte s-o cunoască pe Ludmila, viitoarea lui soție, ar fi avut o singură prietenă.  Chiar și relația cu Ludmila a fost ciudată. Au ieșit împreună pentru mai bine de trei ani înainte s-o ceară în căsătorie.
  • În majoritatea interviurilor cu Oliver Stone Putin reiese drept un megaloman de cartier care-i arată regizorului faimos american, din nou și din nou, opulența pe care a reușit să o redea ”poporului rus”, mai exact sieși și curtierilor cu care s-a înconjurat. Totul este supra-dimensionat, totul grandios, totul reminiscent vremurilor țariste.
  • La un moment dat Stone și Putin merg la stadion, unde Putin joacă hockey. Îmbrăcat în costum, pe patine, Putin îi ajunge – de această dată – în înălțime gigantului Stone care nu se poate, totuși, împiedica să nu-i dea o replică ne-regizată președintelui. ”Mickey Mouse!” exclamă Stone când îl vede pe Putin echipat. Volodia nu doar că nu degustă gluma, dar poți, pentru o fracțiune de secundă, să-i vezi oroarea în ochi, trauma copilăriei, dar și intenția carnivoră să-l rupă pe Stone în bucăți. Zâmbește, și pleacă să bată pucul. Astfel arată narcisismul malign, psihopatic, degenerativ.
  • Se pune întrebarea, ajuns la asfințitul vieții, ce își mai dorește Vladimir Putin, ”țarul” fără moștenitori al Rusiei. Este doar dorința de-a agăța Rusia de-o hartă a imperiului de odinioară? Sau e încă în curtea școlii, și vrea să le-arate el celorlalți copii?
  • Trecerea vieții mineralizează anumite trăsături ale personalității, dar pe măsură ce orice dictator se afundă în putere același fenomen se petrece. S-a petrecut și cu Ceaușescu, s-a petrecut și cu Mao Tze Dong, s-a petrecut și cu Hugo Chavez, și cu Fidel Castro, iar lista poate să continue.
  • Cotropirea Ucrainei n-are nimic a face nici cu pretențiile Rusiei, nici cu istoria ei, nici cu drepturile ori vătămarea pe care crede c-a suferit-o. Cotropirea Ucrainei e spectacolul macabru pus în scenă de un om a cărui istorie proprie se confundă cu prezentul, sub ochii lumii. O revărsare narcisică de furie, violență, infantilism încât, deodată, boțul ăsta de carne care e omul să se alăture ”sfinților”, ”părinților”.

Pentru realizarea profilului lui Vladimir Putin, medicul psihiatru Gabriel Diaconu, s-a documentat din trei cărți: Kremlin Winter, a lui Robert Service, The Invention of Russia, a lui Arkadi Ostrovski, The Man Without a Face, a Mashei Gessen, respectiv și documentarul de peste patru ore de interviuri făcute de Oliver Stone cu Vladimir Putin pentru Showtime.