Modul de funcționare al armei termobarice. Explicațiile fizicianului Cristian Presură (VIDEO)

Publicat: 01 mart. 2022, 22:00, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Modul de funcționare al armei termobarice. Explicațiile fizicianului Cristian Presură (VIDEO)

Cristian Presură, fizician și cercetător român, a explicat pe YouTube cum funcționează o armă termobarică. Fizicianul spune că este vorba despre o armă neconvențională, care nu are exploziv nuclear, dar „este una dintre cele mai puternice arme sau bombe neconvenționale”.

„Este un tip de armă dezvoltată cu mai mult timp în urmă, însă acum au devenit mai eficiente. Este o armă neconvențională, deci nu are exploziv nuclear, dar este una dintre cele mai puternice arme sau bombe neconvenționale”, a spus Cristian Presură la Europa FM, după ce filmulețul lui de pe YouTube a fost foarte accesat.

„În esență, ea este o combinație între un gaz exploziv și o scânteie. Pentru că aceste bombe au un recipient care păstrează un combustibil inflamabil care, în principiu, putem să ne gândim că este un fel de gaz, dar asta poate să fie un fel de aerosoli alcătuiți dintr-un material care este explozibil”,a adăugat Cristian Presură.

Cristian Presură explică modul în care funcționează arma termobarică: „În prima fază, atunci când bomba ajunge la țintă, recipientul acela dă drumul la gazul respectiv sau la combustibilul inflamabil în zona în care ajunge. Este, de obicei, folosit la buncăre, și acesta este avantajul gazului pentru că intră efectiv în interiorul buncărului, intră în mai multe camere”, a adăugat Cristian Presură.

Se creează o primă undă de șoc

El a mai explicat că, în a doua etapă, „bomba are un inițiator acolo, deci practic, cu puțin timp după ce gazul se împrăștie, are loc o mică scânteie, iar scânteia respectivă provoacă o explozie a gazului inflamabil care este deja împrăștiat și explozia asta se împrăștie foarte repede, ca un fel de minge de foc, și se împrăștie în toate camerele buncărului sau în toată zona în care a ajuns gazul. Și se creează o primă undă de șoc care, practic, distruge clădirea respectivă din interior către afară”.

Însă mai există încă o a doua etapă, pntru că acest gaz, în momentul în care se extinde foarte brusc după aceea se și răcește. Și în momentul când se răcește, în zona respectivă sunt mai puțin molecule de gaz pentru că gazul s-a extins și a împins aerul cu el afară”, a mai spus Cristian Presură la Europa FM.

Este plină de gaze toxice

Cristian Presură a mai punctat că armele acestea au fost condamnate de foarte multe organizații internaționale și chiar interzise de Convenția de la Geneva. „Deci în zona în care explodează sunt mai puține molecule de aer, densitate mai mică de alte molecule și asta înseamnă că odată ce gazul se răcește, deci după ce mingea de foc se răcește, în zona respectivă fiind mai puține molecule, mai puțin aer, este și o presiune mai mică. De asta unii o numesc și bombă cu vid. Se creează un mic vid în zona respectivă și atunci aerul care este în afară vine imediat în zona respectivă și creează o a doua undă de loc. Din afară către interior pentru că vrea să acopere zona aceea de presiune foarte mică”, a spus fizicianul la Europa FM.

„Zona respectivă, atunci când rămâne după explozie, este lipsită de oxigen și este plină de gaze toxice. Iar asta face supraviețuirea acolo aproape imposibilă. Din cauza aceasta, armele acestea au fost condamnate de foarte multe organizații internaționale și chiar interzise după câte am înțeles de Convenția de la Geneva”, a conchis Cristian Presură.