EXCLUSIV Care sunt motivele prăbușirii elicopterului Puma IAR 330 și MiG-ului 21 de aseară – Surse militare
Un avion MiG-21 și un elicopter militar s-au prăbușit aseară Dobrogea. Pilotul avionului și 7 militari din elicopter au murit. Surse militare ne-au dezvăluit motivele prăbușirii celor două aparate de zbor.
Un avion MiG-21 al aviaţiei române s-a prăbușit miercuri seara, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330-Puma trimis în misiune de salvare-căutare s-a prăbuşit, de asemenea, iar 7 militari aflați la bordul aparatului şi-au pierdut viaţa. Joi, la ora 2:00, MApN a anunțat că pilotul avionului de vânătoare a fost găsit decedat.
S-au aflat deja cauzele prăbușirii elicopterului, chiar dacă încă rezultatele anchetei nu au fost publicate. “Condițiile meteo au fost de vină. A fost foarte frig, și s-au creat condiții de givrare. S-a pus gheață la palele elicopterului, iar elicopterul a căzut ca o pasăre moartă. S-a prăbușit, a luat foc și toți au murit arși”, au declarat, pentru Puterea.ro, surse militare apropiate anchetei.
Potrivit acestora, elicopterele Puma ale Armatei Române nu au sistem de degivrare, cum au mai toate elicopterele moderne, care să elimine gheața de pe pale.
MiG 21 a avut o defecțiune tehnică
În cazul avionului MiG 21, primele indicii sugerează o defecțiune tehnică. “Ancheta este în derulare. Din primele impresii, ar fi fost vorba de o defecțiune tehnică. Nu excludem nici starea vremii, și nici altceva suplimentar, dar mai bine nu mă mai pronunț. Nu vredeți ce se întâmplă în lume?”, au completat sursele citate.
Sergent Marinescu Ionuț, unul dintre paramedicii din elicopter, a murit chiar de ziua lui
Elicopterul IAR 330 PUMA prăbușit în Constanța avea 7 militari la bord. Aparatul de zbor a fost trimis în misiune de căutare și salvare, la 20 de minute după ce avionul de vânătoare MIG21 LanceR a dispărut de pe radar.
Elicopterul trimis în ajutor după ce MiG-ul a dispărut de pe radar, s-a prăbușit la scurt timp după ce pilotul anunțase că vremea era nefavorabilă, iar turnul i-a ordonat să se întoarcă la bază. Unul dintre paramedici, Sergent Marinescu Ionuț, era născut pe 2 martie 1978. Ieri a împlinit 44 de ani. Era căsătorit și avea doi copii.
Cine sunt militarii morți în elicopterul Puma și MiG 21
- Căpitan Costinel Iosif Niţă, pilotul aeronavei MiG-21 LanceR avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.
- Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
- Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
- Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
- Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
- Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
Ministrul Apărării Naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor”, a transmis MApN.