Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia

Publicat: 04 mart. 2022, 19:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia

Am tot privit războiul prin prisma ucrainenilor. Cum civilii, printre care și femei, pun mâna pe arme ca să oprească înaintarea tancurilor rusești. Ne-am referit și la refugiați, în cea mai mare parte femei și copii, care au fost nevoiți să lase casă, masă, serviciu, confortul domiciliului propriu și să plece, de multe ori cu ce era pe ei, ca să-și salveze viața.

Dar există și reversul medaliei. Pentru că așa e, întotdeauna, în război. Să vorbim acum despre Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia… Cum sună asta? Și la ce ne duce cu gândul? În primul rând, că soldații în cauză sunt tineri, foarte tineri, aproape niște copii, cu mustața nedată, la care se gândesc, în principal, mamele. Că iubite, probabil, nici n-au apucat să-și facă. În al doilea rând, că și mamele din Rusia, ca și cele din Ucraina, ca și cele din întreaga lume, își fac griji pentru copiii lor, mai ales pentru cei trimiși să lupte într-un război despre care nu știau nimic.

Da, în Rusia există acest comitet al mamelor de soldați. Este condus de Svetlana Golub și, inițial, a fost înființat pentru a promova drepturile militare. Însă, începând cu 24 februarie, a devenit locul de unde familiile soldaților trimiși pe front pot să afle informații. Ce, cum, unde, și, în principal, dacă numele feciorului drag e pe listele cu morți. Pentru că, din păcate, nu există nicio altă autoritate sau instituție care să furnizeze familiilor interesate date despre soldați. Svetlana Golub a explicat pentru The Guardian: „Familiile sunt complet lăsate în întuneric. Habar nu aveau că o operațiune militară specială era pe cale să aibă loc. Primim sute de telefoane zilnic. Și cu toții suntem o mare de lacrimi! Sunt mame care nu mai știu nimic de copiii lor, de la începutul lunii februarie!”. Și comitetul de mame încearcă prin mijloace proprii să găsească soldații. Acei copii ai unor mame. Cert e, după cum afirmă Golub, că tinerii militari nu doar că nu sunt pregătiți pentru război, dar nici măcar nu știau că vin la război, ci la niște operațiuni militare, după cum li s-a spus. Acest fapt, totul făcut în orb, cum ar veni, duce, tot mai mult, la scăderea psihicului bun al soldaților. Care, fie se lasă prinși de către ucraineni, fie își abandonează, în masă, armele de luptă. Nimeni nu știe ce urmează. Dacă negocierile dintre cele două state, Rusia și Ucraina, vor duce la încetarea conflictului, dacă Putin, într-un fel sau altul, va renunța la război, dacă UE ori NATO ori SUA vor opri pecinginea războiului.