Premierul Moldovei zice că nu există pericol după incendiul de la Zaporozhie
Ca urmare a faptului că, azi noapte, la unul dintre reactoarele centralei atomice de la Zaporozhie a fost, pe fondul luptelor dintre Rusia și Ucraina, un incendiu, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița dă asigurări că nu există creşteri ale nivelului radiaţilor şi, prin urmare, nici pericol pentru populaţie.
Iată comunicatul: „În contextul incendiului de la centrala atomică din Zaporozhie nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație. Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporozhie, lângă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze. Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Vom continua să monitorizăm nivelul de radiații și să informăm periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv. Facem apel la calm și vă rugăm să vă informați exclusiv din surse verificate!”
Acum, ca unii din afară și neștiutori într-ale tainelor războaielor nucleare, nu putem să nu ne punem și noi întrebări, cu toate asigurările date: există, totuși, pericol de explozie? Se poate reedita Cernobâlul? Rușii au vrut în mod expres să lovească centrala nucleară sau a fost o întâmplare? Se știa despre acest atac, având în vedere că, prin mai multe părți de Europă au început să se facă stocuri de iod? În ce stadiu și stare sunt reactoarele de la Zaporozhie? Deocamdată, nu avem răspunsuri.