Încrederea în Putin, între 60 și 90% din 1999 până în prezent. În ce context a crescut
Vladimir Putin este unul dintre puținii lideri mondiali care se poate lăuda că a avut tot timpul sprijinul majorității populației. Cea mai bună cotă a popularității a o fost de obicei obținută în contextul unor conflicte armate.
Conform unui grafic întocmit de institutul independent de sondare Levada Center, de când a preluat puterea (1999) și până în prezent cota de popularitate a lui Putin în rândul populației ruse nu a scăzut vreodată sub 60 de procente, fiind de cele mai multe ori în zona a 70 – 80%, indiferent de poziția avută în stat (președinte sau prim – ministru).
Pornit de la un nivel de aproximativ 80%, la finele lui 1999, a atins cote maxime de obicei în anii în care Rusia a fost implicate în conflicte militare.
De exemplu, în 2007, când ducea războiul în Cecenia și în 2008, când a avut loc războiul cu Georgia, nivelul de încredere a urcat spre 90%. În 2014, când este anexată Crimeea și în 2015, când are loc războiul din provincia separatistă Donbass, este din nou atinsă această cotă.
În vara anului trecut, când au început primele amenințări la dresa Ucrainei, nivelul de popularitate scăzuse spre un minim istoric, rămânând chiar și așa în preajma a 60 de procente. Odată cu discursul dur la adresa Ucrainei și manevrele de la graniță, a crescut cu aproape zece procente, depășind 70% înaintea invadării Ucrainei, pe 24 februarie.
Părerea populației despre războiul din Ucraina
Majoritatea cetățenilor ruși susțin „operațiunea militară” din Ucraina și consideră că vina o poartă Uniunea Europeană și NATO.
Informațiile au fost prezentate vineri de două case de sondare rusești, VTsIOM și FOM, dependente de puterea centrală. Centrul independent Levada, citat adesea de experții occidentali, nu și-a publicat încă datele pe această temă.
Cu toate acestea, cercetările sale anterioare sugerează că o mare parte a rușilor ar putea într-adevăr să susțină „operațiunea militară”, așa cum o numește Moscova – cel puțin în parte din cauza descrierii de către stat a tensiunilor care au condus la conflict.
De exemplu, atitudinile negative față de Ucraina și pasarea responsabilității în zona SUA/NATO pentru criza de acolo au crescut cu aproximativ 10 puncte procentuale în săptămâna dinaintea invaziei Rusiei din 24 februarie, în comparație cu mijlocul lunii noiembrie.
Potrivit unui sondaj Levada din 17 – 21 februarie, 52% dintre ruși au o părere negativă despre Ucraina și doar 35% au una pozitivă, față de 43% și, respectiv, 45%, cu trei luni mai devreme. Proporția respondenților care consideră „SUA și alte țări NATO” responsabile pentru tensiunile sporite din estul Ucrainei a crescut de la 50% în noiembrie la 60% în a treia săptămână a lunii februarie. Între timp, ratingul de aprobare al lui Putin a crescut cu 8 puncte procentuale, de la 63% în noiembrie la 71% în sondajul din 17-21 februarie.