Premieră mondială în SUA: Transplant combinat de inimă și timus în cazul unui copil
Medicii americani au realizat un transplant combinat de inimă și timus în cazul unui copil de șase luni, micuțul fiind primul pacient din lume beneficiar al unei asemenea intervenții complexe, informează BBC.
Acest transplant a fost realizat la Spitalul Universitar Duke, Carolina de Nord, SUA.
Prof. dr. Joseph W. Turek, chirurg transplant cardiac pediatru, declară în numele echipei medicale, că se află în pragul unui nou concept de transplant. ”Nu uit niciodată că copilul pe care-l operez este copilul cuiva și este totul pentru ei”, scrie dr. Turek.
Un nou concept de transplant
Procedura, una revoluționară, a fost folosită pentru salvarea vieții micuțului Easton. La câteva luni de la operație, testele indică faptul că Easton înregistrează progrese. Țesutul de timus donat a fost folosit pentru a ajuta organismul să nu respingă noua inimă.
Medicii spun că țesutul timusului funcționează, ceea ce arată că în corpul micuțului Easton s-a început producerea de celule imunitare, care reduc sau chiar elimină nevoia ca el să ia toată viața medicamente contra respingerii inimii transplantate.
Glanda timus este poziționată în partea din față a coșului pieptului, în spatele sternului. Rolul ei constă în maturarea și diferențierea T-limfocitelor, celulele care luptă împotriva substanțelor străine din organism. Având țesut de timus și inima de la același donator, ar trebui ca să ajute corpul micuțului Easton să accepte și să adopte noile țesuturi, spun medicii.
Povestea lui Easton
Easton a venit pe lume cu probleme severe cardiace și ale sistemului imunitar. Primele șapte luni de viață a stat în spital, conectat la aparate, timp în care a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale la inimă și tratamente contra infecțiilor recurente contra cărora organismul lui fragil nu putea face față.
Medicii s-au adresat FDA – organism de reglementare medicală din SUA – pentru a efectua experimental acest tip de transplant, care nu a mai fost realizat înainte, spun ei. FDA a aprobat procedura, care a avut loc în august 2021, când Easton avea șase luni.
Dr. Turek spune că această procedură, constând în folosirea timusului și transplantul de inimă, a realizat-o inițial în laborator tocmai pentru a verifica toleranța și reantrenarea sistemului imunitar, odată cu creșterea timusului provenit de la persoana de la care s-a prelevat și inima. Dacă procedura se va dovedi că funcționează, dr. Turek spune că ea ar putea fi aplicată în cazul tuturor intervențiilor de transplant de organe solide.
Acum, echipa medicală plănuiește ca, la un moment dat, să nu îi mai administreze micuțului Easton medicamente imunosupresoare, pentru a vedea care este evoluția lui.