Chesnoiu: Gândiți-vă ce ar însemna dacă România n-ar mai exporta 2 milioane de tone de floarea soarelui și le-ar procesa

Publicat: 11 mart. 2022, 15:53, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Chesnoiu: Gândiți-vă ce ar însemna dacă România n-ar mai exporta 2 milioane de tone de floarea soarelui și le-ar procesa

România ar trebui să profite de oportunitățile oferite de criza actuală, iar un astfel de exemplu este ceea ce se întâmplă la uleiul de floarea soarelui, un produs la care stocurile sunt pe sfârșite la nivel mondial. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că România ar putea să câștige undeva la 800 milioane de dolari, dacă în loc să exporte materie primă, ar procesa această marfă în fabricile din țară.

„Nimic nu este ușor și vom trece printr-o perioadă care complicată, dar această criză pe care o travesăm cu toții sau cele 3 crize suprapuse ne vor feri oportunități, gândiți-vă ce ar însemna ca România cu cele trei milioane de tone de floarea soarelui pe care le produce să nu mai exporte două milioane de tone ca materie primă, ci să le prelucreze în România să producă ulei si șroturi de floarea soarelui pentru zootehnie”, a declarat, vineri, ministrul Adrian Chesnoiu la Hunedoara.

El spune că actuala criză este un moment de care România trebuie să profite, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

„Am făcut un calcul la Ministerul Agriculturii, exportăm 2 milioane de tone si prelucrăm doar un milion de tone. Dacă le-am procesa și pe celelalte două am aduce la bugetul de stat 800 milioane de dolari valoare adăugată. Europa importă 40% din cantitatea de ulei de floarea soarelui din Ucraina si Rusia și importă aproape 100% șroturi de floarea soarelui din Ucraina. Este un moment oportun pentru agricultura României, pentru  agricultorii ei? Eu zic ca da. Atunci trebuie să facem ceea ce se impune, să avem politici publice care să vină în sprijinul fermeirilor să poată să proceseze materia primă”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Avertismentul FEDIOL

Din cauza războiul din Ucraina, exporturile de ulei de floarea soarelui ale celui mai mare producător la nivel mondial sunt blocate, cu efecte majore pe piața internațională, inclusiv în Uniunea Europeană, care nu are rezerve decât pentru 4-6 săptămâni, atragea atenția în urmă cu câteva zile Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, transmite Reuters.

Aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa vine din Ucraina şi se estimează că stocurile disponibile în UE acoperă patru-şase săptămâni.

“Dincolo de această perioadă, este posibil ca lipsa seminţelor de floarea soarelui şi alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de seminţe de floarea soarelui îmbuteliate/rafinate pe piaţa europeană, care va fi resimţit de consumatori”, arata într-un comunicat al FEDIOL.

80% din exporturile globale de seminţe de floarea soarelui vin din Rusia şi Ucraina, iar în urma invaziei importatorii, cum ar fi UE şi India, caută alternative.

Citește și Grâu și miei contra fertilizanți. De unde vrea Chesnoiu să aducă îngrășăminte chimice