Anchetă The Times: Rusia a lansat o campanie de dezinformare despre vaccinul de la Oxford ca să împrăștie frica

Publicat: 17 oct. 2020, 11:50, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Anchetă The Times: Rusia a lansat o campanie de dezinformare despre vaccinul de la Oxford ca să împrăștie frica

Jurnaliștii de la The Times au făcut o anchetă în care au dezvăluit faptul că o campanie rusă de dezinformare menită să submineze și să răspândească frica cu privire la vaccinul anti-COVID al Universității Oxford. Potrivit cotidianului britanic, în Rusia au fost făcute imagini, meme-uri și clipuri video care descriu vaccinul ca fiind periculos. Acestea au fost distribuite masiv pe rețelele sociale.

Potrivit The Times, tema campaniei de dezinformare este că vaccinul, din care milioane de doze vor fi fabricate de gigantul farmaceutic Astrazeneca, ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus de la cimpanzei ca vector. Campania se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin Sputnik V, cât și națiunilor occidentale.

Mesajele folosite în respectiva campanie de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman, conform Digi24.ro.

Cotidianul britanic scrie că ampla campanie are potențialul de a afect nu dor programul gândit de Oxford, ci efortul global de protejare împotriva virusului, încurajând teoriile conspirației și mișcările anti-vaccinare.

Campania are potențialul de a dăuna programului Oxford, susține Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group.

„Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context orice dezinformare este extrem de periculoasă pentru că subminează încrederea cetățenilor în tratamentele și vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei”, a spus Pollard.

Publicația precizează că nu este clar dacă strategia de propagandă a fost autorizată direct de Kremlin, dar există dovezi că unii oficiali ruși au fost implicați în organizarea și diseminarea acesteia.

Marea Britanie chiar a avertizat că laboratoarele Oxford au fost ținta unor atacuri cibernetice din Rusia.