Excesul de sare scade fluxul sanguin în creier și crește pericolul de hipoxie cerebrală
Excesul de sare în sânge scade debitul sanguin în creier, mărind pericolul de hipoxie (privarea de oxigen a neuronilor), este concluzia unui grup de cercetători de la Universitatea din Georgia (SUA).
Când neuronii din creier se activează, ei au nevoie de glucoză, carburantul celulelor, și de oxigen. Glucoza și oxigenul sunt transportate de sânge pentru a asigura aprivizionarea neuronilor la nivelul cererii. Pentru aceasta sunt puse în mișcare mecanisme biologice care măresc fluxul sanguin, dacă apare o creștere a cererii. Acest fenomen a fost observat în cortexul cerebral, strat de la suprafața creierului, numit și ”materie cenușie”.
Cercetătorii americani au fost interesați de studierea acestui fenomen, inclusiv într-o structură mai profundă a creierului, hipotalamus. Și ceea ce au observat este surprinzător.
Hipotalamusul este o regiune cerebrală care adăpostește neuroni a căror activitate principală este secreția unui hormon antidiuretic important în controlul concentrației sanguine în sare.
Cercetătorii au obsevat că în hipotalamus excesul de sare în sânge provoacă vasodilatare și scăderea semnificativă a debitului, până la privarea celulelor de oxigen (hipoxie). Când mâncăm foarte sărat, nivelul de sodiu în corp rămâne ridicat mult timp. Hipoxia este un mecanism care forțează capacitatea neuronilor de a răspunde la stimularea salină continuă, ținându-i ”în priză” o lungă perioadă, explică Javier E. Stern, neurocercetător.
Observațiile acestui studiu sunt importante și din punctul de vedere al hipertensiunii, care în numeroase cazuri este cauzată și de regimul alimentar foarte bogat în sare.