Ce pățesc culegătorii români la fermele de sparanghel din străinătate. Caz de exploatare în Olanda
Încă un caz de exploatare a muncitorilor români în străinătate, iar de data aceasta este vorba de Olanda și nu de Germania cum eram obișnuiți până acum. Un cultivator olandez de sparanghel din Linne a fost amendat cu 85.000 de euro, pentru că și-a lăsat muncitorii români să lucreze și să trăiască în condiții îngrozitoare, iar, mai mult, i-a plătit și pentru mai puține ore decât au lucrat, după cum a informat Inspectoratul Olandez al Muncii.
În urma unor verificări efectuate de inspectorat și de municipalitatea din Maasgouw, anul trecut, s-a dovedit că zeci de români lucrau și trăiau în condiții îngrozitoare pe terenul fermei, arată publicația Ziar Românesc.
În același timp, inspectorii au mai constatat că angajatorul plătea mai puține ore decât lucrau muncitorii, iar în plus, a dedus din orele lucrate timpul de călătorie între diferitele parcele de sparanghel, ceea ce încalcă Legea privind Salariul Minim și Indemnizația Minimă de Concediu. Numai pentru acest lucru, cultivatorul a primit o amendă de 70.000 de euro.
Restul de amendă, 15.000 de euro, a fost acordată pentru administrare inadecvată, adică nu a păstrat toate documentele referitoare la relațiile de muncă, fiind imposibil să se verifice cu exactitate cât au lucrat angajații, potrivit informațiile comunicate de inspectorat.
Nu în ultimul rând, dacă încalcă din nou Legea Salariului Minim în următorii cinci ani, proprietarul firmei riscă ca aceasta să fie închisă.
Culesul sparanghelului începe la sfârșitul lunii aprilie și se încheie spre finalul lui iunie, olandezii apelând la muncitori sezonieri din străinătate, inclusiv din România.