EXCLUSIV. Cum face mișto președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, de românii care plătesc sume uriașe la gaze, curent, carburanți și alimente
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a demonstrat și demonstrează că nu-l interesează faptul că prețurile au explodat la gaze, energie electrică, carburanți și alimente, iar prin răspunsul acestuia pentru PUTEREA face mișto de românii afectați de aceste scumpiri.
Prețurile au explodat, Guvernul se joacă cu Legea Concurenței iar românii sărăcesc instantaneu
PUTEREA a semnalat încă de la explozia prețurilor la gaze și energie electrică că actualii guvernanți refuză să pună în aplicare prevederile Legii Concurenței nr. 21 din 1996, cu modificările și completările ulterioare. Această lege ”are drept scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor”. Atenție, legea este pentru a promova și respecta interesele consumatorilor.
Ca atare, la articolul 4, se stipulează foarte clar ce trebuie să facă Guvernul, dar refuză de luni bune să pună în aplicare prevederile legale. ”Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora”, se menționează negru pe alb în legea Concurenței. Mai mult, Legea Concurenței mai prevede că ”asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.
Baletul lui Bogdan Chirițoiu și răspunsul agramat de prostire a românilor
Ca urmare a creșterilor uriașe a facturilor la geze și curent eletric, dar și a exploziei prețurilor la carburanți și ulei alimentar, PUTEREA a solicitat președintelului Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, să precizeze ”Care sunt motivele și cadrul legal pentru care Consiliul Concurenței nu a solicitat până astăzi Guvernului României să aplice prevederile articolului 4 din Legea Concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare, privind stoparea creșterii prețurilor la gaze naturale, energie electrică, carburanți și ulei alimentar?”.
Răspunsul agramat al președintelului Consiliului Concurenței către PUTEREA trimis pe 19 martie 2022 este unul incredibil, alambicat, paralel și batjocoritor, în special la adresa românilor care nu știu cum să mai facă față scumpirilor. ”Articolul 4 din Legea Concurenței, pe care-l menționați, prevede, după cum vă este cunoscut, că măsurile de ”plafonare a prețurilor” pot fi dispuse de către Guvern, fiind nevoie de avizul Consiliului Concurenţei”.
Și ce legătură are răspunsul cu întrebarea noastră? Mai mult, președintele Bogdan Chirițoiu se face că nu vede realitatea și chiar de prostește în față. ”Așa cum știți, Guvernul are în lucru (a aprobat) un set de măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici, întreprinderile mici și mijlocii și alte categorii de clienți finali de energie electrică și de gaze naturale, pentru a veni în sprijinul acestora în contextul creșterii abrupte a prețurilor celor două utilități. În privința carburanților, accesând platforma Monitorul Prețurilor, se poate constata că prețurile au scăzut în câteva ore după panica generată de o benzinărie din Bihor”.
E drept prețul litrului de benzină sau motorină a scăzut de la 11 lei la 8 lei, dar a ajuns la 8 lei după ce în urmă cu două-trei săptămâni era 6 lei litrul. Dar, ce a făcut Consiliul Concurenței ca să stopeze explozia prețurilor la gaze, energie electrică și carburanți? Nimic. Adică joc de glezne și balet.
Bogdan Chirițoiu: ”Plafonarea prețurilor poate conduce la penurie și/sau prețuri mari”
În schimb, Bogdan Chirițoiu încearcă să pozeze într-un guru regional, dacă nu chiar mondial, explicându-ne că ”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina, dar nu trebuie luate decizii pripite, care să înrăutățească situația economiei”. El consideră că ”Plafonarea prețurilor poate conduce la penurie și/sau prețuri mari, așa cum s-a întâmplat în Ungaria” și că ”Există situații în care limitarea prețurilor poate aduce beneficia (nr.eventual beneficii, însă mai greu cu limba română!), dar trebuie completată cu alte măsuri de îmbunătățire a funcționării pieței, cum este la RCA, de exemplu”.
Ce legătură are RCA cu creșterea facturilor la gaze, energie electrică, carburanți sau ulei alimentar? Oare din cauza RCA nu a solicitat Bogdan Chirițoiu Guvernului să aplice prevderile Legii Concurenței?
Legea Concurenței: ”Consiliul Concurenței sesizează Guvernul asupra existenței unei situații de monopol sau a altor cazuri”, dar de ce n-a făcut-o?
Numai că prin acest răspuns, Bogdan Chirițoiu demonstrează că-i nu îi pasă de explozia prețurilor la gaze, curent electric, carburanți sau alimente. În schimb, el se face că nu știe ce prevede Legea Concurenței în aceste situații. Legea nr.21/1996 stipulează foarte clar la articolul 25, litera h, ce trebuie să facă Consiliului Concurenței în situația exploziei prețurilor și anume că ”sesizează Guvernul asupra existenței unei situații de monopol sau a altor cazuri, asemenea celor prevăzute la art. 4 alin. (2) și (3), și propune acestuia adoptarea măsurilor necesare pentru remedierea disfuncționalităților constatate”. Adică poate să sesizeze Guvernul pentru situațiile invocate de PUTEREA și la care Bogdan Chirițoiu a refuzat să răaspundă.
Chirițoiu: ”Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”
De fapt, indiferența și baletul lui Bogdan Chirițoiu față de românii care plătesc facturi uriașe la curent electric a fost demonstrat de declarația cinică și arogantă din septembrie 2021. „Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”, a spus Bogdan Chirițoiu, politicianul ajuns președinte al Consiliului Concurenței în 2009.
Adică, cel care de vreo 13 ani este vătaful concurenței din România și se vede cu ochiul liber cum el ”are drept scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor”.