Trei cazuri de rujeolă depistate printre refugiații ucraineni. Medicii recomandă vaccinarea!

Publicat: 23 mart. 2022, 08:45, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Trei cazuri de rujeolă depistate printre refugiații ucraineni. Medicii recomandă vaccinarea!

La triajul efectuat la locurile de cazare a refugiaților din Ucraina pentru prevenirea unor epidemii au fost depistate, printre alte boli infecțioase, și trei cazuri de rujeolă, boală extrem de contragioasă. În acest sens, medicii recomandă populației să se vaccineze contra rujeolei.

Cele trei cazuri de rujeolă au fost depistate în tabere de refugiați din județele Bacău și Satu Mare.

Rujeola este o ”boală foarte contagioasă, care se transmite foarte ușor prin tuse și strănut, în absența măștii și a măsurilor de protecție. Riscul de contaminare este foarte mare și se poate ajunge chiar la situația de epidemie. Într-un spațiu închis, neaerisit, toți cei care sunt acolo și vin în contact cu persoana infectată se pot contamina”, spune dr. Adrian Marinescu.

Rujeola poate afecta pe oricine, dar riscul cel mai mare îl au persoanele nevaccinate împotriva acestei boli.

Împotriva rujeolei există un vaccin. Din păcate, în România, mulți copii nu au mai fost vaccinați. Așa se explică epidemia de rujeolă sau pojar, declanșată în 2016, în urma căreia, până în 2020, au fost confirmate peste 20 de mii de cazuri și 64 de decese.

În prezent, Ucraina are o acoperire vaccinală și mai mică decât cea din țara noastră.

Până acum, potrivit Ministerului Sănătății, preluat de TVR,  medicii au raportat aproape 400 de cazuri de boli infecțioase în taberele de refugiați:  cele mai multe sunt sindrom respirator acut, majoritatea cu Covid (244; 42 de internări); sindrom diareic acut (119; 38 internări), sindrom eruptiv (9), sindrom icteric acut (1). A fost și o suspiciune de difterie, care nu s-a confirmat.