Războiul din Ucraina: Un fost prizonier în lagăre naziste, ”i-a supraviețuit lui Hitler”, dar a fost ”ucis de Putin”
Boris Romancenko, în vârstă de 96 ani, care a supraviețuit ororilor a patru lagăre ale morții naziste din Al Doilea Război Mondial, a fost ucis de o rachetă rusă, în apartamentul său din orașul ucrainean Harkov, devastat de război, transmit Euronews, Reuters, AP.
Anunțul a fost făcut, luni, de fundația memorială a lagărului de concentrare Buchenwald, după ce nepota sa, Iulia, a luat legătura cu instituția.
”Clădirea cu mai multe etaje, în care locuia Romancenko a fost bombardată și a luat foc”, se precizează în comunicatul fundației.
”El a locuit în acel apartament din (cartierul) Slavivka timp de 30 de ani”, a spus nepoata Iulia Romancenko. ”Nu putea să meargă sau să audă bine, dar nu a vrut să plece”.
În patru lagăre
Romancenko s-a născut la 20 ianuarie 1926, la Bondari, lângă orașul Sumy, la aproximativ 185 de kilometri de Harkov.
După ce Germania a invadat Uniunea Sovietică în 1941, Romancenko a fost dus la Dortmund ca muncitor forțat în minerit în 1942 și a fost trimis în lagărele de concentrare după o tentativă de evadare în 1943.
A fost trimis pentru prima dată la Buchenwald, unde peste 53.000 de oameni au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
De acolo, a fost transferat la Peenemünde, pe insula Usedom din Marea Baltică, unde a lucrat ca muncitor forțat la programul de rachete V2.
Romancenko a fost internat și în lagărele de concentrare Dora-Mittelbau și Bergen-Belsen, până când armata britanică l-a eliberat pe acesta din urmă, chiar înainte ca deținuții să fie exterminați.
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, a numit acest episod dramatic o „crimă de nespus”. „A supraviețuit lui Hitler, ucis de Putin”, a scris Kuleba, luni, pe Twitter.
Parlamentul Germaniei i-a adus, marți, un omagiu lui Romancenko. Vicepreședintele Katrin Goering-Eckardt a deschis sesiunea, amintindu-le parlamentarilor destinul tragic al lui Romancenko.
„Moartea lui ne amintește că Germania are o responsabilitate istorică specială față de Ucraina”, a spus Katrin Goering-Eckardt.