Prof. dr. Florin Mihălțan: Ce este apneea în somn, un sindrom cu prevalență în creștere

Publicat: 25 mart. 2022, 08:36, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Florin Mihălțan: Ce este apneea în somn, un sindrom cu prevalență în creștere

Prof. dr. Florin Mihălțan subliniază că sunt peste 80 de tulburări ale somnului, printre care apneea în somn, în forme obstructive, care are o prevalență în creștere.

„Dacă ne referim strict la sindromul de apnee în somn, în special formele obstructive, pentru că ele predomină, avem o prevalenţă în creştere, avem o multitudine de astfel de pacienţi care nu sunt diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi târziu. De multe ori există o stigmatizare în societate din cauza sforăitului și o lipsă de conștientizare a patologiei în multe situații”, subliniază prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

Specialistul atrage atenția că acest sindrom ”alimentează şi alte patologii”.

Sindromul de apnee în somn are o frecvență relativ mare la noi, dar și în alte țări, în jur de 4%. Acest sindrom este mai frecvent la bărbați.

Prof. Mihălțan ne propune și profilul pacientului emblematic pentru sindromul apnee obstructivă în somn: de obicei este de sex masculin sau femeie la postmenopauză, obez, cu un gât gros, orofaringe îngust, retrognație. De asemenea -spune prof. Mihălțan – trebuie să fim foarte atenți dacă pacientul are hipertensiune arterială  refractară la tratament și are boli metabolice, diabet zaharat greu controlat.

Simptome

Sindromul se manifestă printr-o simptomatologie diversă, grupată în special în jurul somnului nocturn, constând în hipersomnolență care se poate materializa și în timpul zilei, însoțită de pauze respiratorii, cu o ”zbatere” a pieptului în încercarea de a învinge un obsacol care se găsește la nivelul căilor de intrare a aerului. De asemenea, pacienții acuză micționare frecventă în timpul nopții, senzație de sufocare, dacă episoadele de apnee sunt foarte dese, tulburări și disfuncții sexuale, amețeli și dureri de cap, la trezire, dimineața.

Tratamentul

”Trebuie să se știe că acest tratament este combinat, nu este un tratament singular, nu este un tratament de o lună două, este un tratament adesea pe perioade lungi în care intervențiile multidisciplinare sunt vizibile cu contribuții de la mai multe specialități: penumolog, neurolog, endocrinolog, diabetolog nutritionist, orelist, deci toți aceștia trebuie să contribuie la ameliorarea acestui sindrom în condițiile în care toate aceste tulburări ale somnului pot să aibă etiologii foarte diferite. Cert este că, în majoritatea cazurilor, predomină populația supraponderală care este predispusă la aceste tulburări respiratorii în timpul somnului”, mai precizează prof. dr. Mihălțan.