Peste 350.000 de pastile cu iod au ajuns în depozitele DSP Giurgiu
Comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iași au ajuns joi și la Giurgiu. DSP a recepționat 354.600 de astfel de pastile, cantitate ce acoperă necesarul întregului județ.
Medicamentele sunt acum în depozitul DSP, însă nu se știe cum vor ajunge la giurgiuveni; cel mai probabil, pastilele vor fi distribuite prin rețeaua medicilor de familie, în cazul în care va fi nevoie.
Miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila declara că, împreună cu CNAS, ministerul pe care îl conduce realizează o evaluare și o catagrafie a persoanelor pe grupe de vârste. ”Avem déjà astfel de statistici nivel național și județean, dar acuma mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie în distribuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Conform acestuia, campania de distribuire a comprimatelor va fi dublată în perioada imediat următoare și de o campanie de informare.
Aceasta ar urma să explice modul de utilizare a acestor comprimate, care nu trebuie în niciun caz luate decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear.
Potrivi specialiștilor, comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive. Un accident grav produs la o instalaţie nucleară poate duce la eliberarea de iod radioactiv în atmosferă. Inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate, acest radioelement contribuie la iradierea populaţiei, crescând riscul de cancer tiroidian.
Pentru a preveni ca tiroida să fixeze iodul radioactiv, administrarea de iod stabil este un mijloc de prevenţie pentru a proteja sănătatea populaţiei expuse. Medicii specialiști avertizează că tabletele de iodură de potasiu nu trebuie luate „preventiv” și nici după ureche, întrucât pot face mai mult rău decât bine.
În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Tabletele sunt împărțite populației de către autorități, în aceste cazuri excepționale. Tot autoritățile vor fi cele care vor îndruma cetățenii cum să ia pastilele în cazul unui atac nuclear.