Alegeri în Malta: Laburiștii se îndreaptă către al treilea mandat de guvernare în pofida acuzațiilor de corupție
Maltezii au început să voteze sâmbătă dimineaţa în cadrul alegerilor legislative care se vor încheia cel mai probabil cu menţinerea în funcţie a actualului guvern, apreciat pentru gestionarea crizei coronavirusului, în pofida spectrului corupţiei ce continuă să marcheze statul insular, relatează AFP şi Reuters.
Într-o ţară aflată încă sub şocul asasinării, în 2017, cu o bombă sub maşină a jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, premierul laburist Robert Abela este marele favorit al acestui scrutin, pentru care şi-a axat campania pe gestionarea crizei sanitare şi bilanţul economic al partidului său după nouă ani de putere.
Partidul Laburist al lui Abela era cotat cu 55% din intenţiile de vot în ultimele sondaje şi este de aşteptat să obţină un al treilea mandat succesiv de cinci ani în parlamentul cu 65 de locuri.
Predecesorul lui Abela, Joseph Muscat, a renunţat la şefia executivului la începutul lui 2020, criticat fiind pentru tentativele de a influenţa ancheta în cazul asasinatului din 2017, iar Abela a luat măsuri pentru întărirea statului de drept şi a libertăţii presei, măsuri însă insuficiente în opinia militanţilor anticorupţie şi a familiei ziaristei ucise.
Campanie pe timp de război
Campania electorală din micul stat mediteranean – în care rata de participare la alegeri trece de regulă de 90% – a fost marcată acum şi de preocupările legate de războiul din Ucraina.
Situată în largul Siciliei, Malta este ţara cea mai mică, dar cea mai dens populată din UE, cu circa 516.000 de locuitori pe 316 kilometri pătraţi. Fosta colonie britanică şi-a construit o economie înfloritoare bazată în special pe turism, societăţi offshore şi jocuri online, dar se confruntă cu acuzaţii care o prezintă drept paradis fiscal.
După invazia rusă din Ucraina, sub presiuni politice, Robert Abela a suspendat aplicarea pentru ruşi şi belaruşi a controversatului program de „paşapoarte aurite”, de acordare a cetăţeniei investitorilor bogaţi.
Criza economică
Pentru numeroşi alegători maltezi însă principala preocupare rămâne creşterea economică, or, după o cădere liberă provocată de criza sanitară, aceasta a depăşit anul trecut 9%, impulsionată de sprijinul acordat de guvern cetăţenilor şi companiilor.
De la declararea independenţei, în 1964, Malta este dominată de mai multe decenii de un sistem bipartit în care alternează la putere Partidul Laburist şi Partidul Naţionalist. Birourile de vot urmează să se închidă la ora 22.00 (21.00 GMT), primele rezultate fiind aşteptate duminică la prânz.
O particularitate a scrutinului de sâmbătă este că vârsta minimă de vot a fost scăzută de la 18 la 16 ani.