Zelenski este și el un fel de oligarh, cu afaceri offshore cu legături în Rusia, scrie The Guardian
Timp de patru ani, actorul și comediantul Volodimir Zelenski a distrat telespectatorii din Ucraina cu rolul principal din sitcom-ul Servant of the People. Apoi, brusc, a candidat la președenția Ucrainei, la fel ca în film. Pe parcursul campaniei electorale i-a criticat dur pe oligarhi, dar potrivit dezvăluirilor publicației britanice The Guardian, se pare că și el ar fi unul dintre ei, cu afaceri foarte profitabile în Ucraina și în Rusia.
Zelenski a jucat rolul unui profesor care, indignat de corupția cronică a țării sale, candidează cu succes la președinție. În 2019, Zelenski a făcut realitate ficțiunea, când a contestat alegerile prezidențiale din Ucraina și a câștigat. Pe parcursul campaniei, Zelenski s-a angajat să curețe sistemul de guvernământ dominat de oligarhi din Ucraina. Și a criticat politicieni precum bogatul președinte de la vremea respectivă, Petro Poroșenko, care și-a ascuns bunurile, trecându-le pe numele apropiaților. Mesajul a funcționat. Zelenski a câștigat 73% din voturi și de atunci conduce Ucraina.
Potrivit unor scurgeri de informații „Pandora Papers”, divulgate Consorțiului Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ) și împărtășite cu The Guardian, ca parte a unei investigații globale, se pare că Volodimir Zelenski ar fi chiar și el un adevărat oligarh. Documentele sugerează că acesta a avut – sau are – o participație nedezvăluită anterior într-o companie offshore, pe care se pare că a transferat-o în secret unui prieten cu câteva săptămâni înainte de a câștiga alegerile prezidențiale, scria, în urmă cu cinci luni, publicația The Guardian.
Zelenski nu a comentat afirmația, în ciuda încercărilor ample ale The Guardian și ale partenerilor săi mass-media de a-l contacta. Purtătorul de cuvânt al său, Sergiy Nikiforov, a transmis un mesaj: „Nu va fi un răspuns”.
Zelenski ar avea participații la mai multe companii off shore și la Maltex
Documentele citate arată că Zelenski ar fi deținut participații la o rețea extinsă de companii offshore, deținute în comun cu prietenii săi de multă vreme și partenerii de afaceri TV. Printre aceștia se numără Serhiy Shefir, producătorul filmelor în care a apărut Zelenski, precum și fratele mai mare al lui Shefir, Boris, care a scris scenariile. Un alt membru al consorțiului este Ivan Bakanov, un prieten din copilărie. Bakanov a fost director general al studioului de producție al lui Zelenskiy, Kvartal 95.
Toate afacerile sunt asociate cu orașul natal al lui Zelenskiy din sudul Ucrainei, Kryvyi Rih. După ce a câștigat puterea, Zelenski a adus la guvernare acești aliați apropiați, informează sursa citată. Bakanov a devenit șef al agenției de securitate SBU a Ucrainei. Zelenski l-a făcut pe Serhiy Shefir primul său asistent, un rol neremunerat care implică gestionarea programului zilnic al președintelui, mai scrie The Guardian. Un al patrulea membru al acestui grup apropiat, Andriy Yakovlev, este regizor de film și producător Kvartal 95.
Zelenski a spus că aceste numiri au avut mai mult implicare personală, decât financiară. „Am câțiva oameni care lucrează cu mine și care mi-au fost prieteni de multă vreme… Nu au nicio legătură cu afaceri sau cu bugetul”, a declarat Zelenski, pentru The Guardian, în 2020.
Zelenski și-ar fi transferat toate afacerile și averile pe numele prietenilor
Înainte de a deveni președinte, Zelenski și-a declarat unele dintre bunurile sale private. Printre acestea a inclus mașini, proprietăți și trei dintre companiile offshore deținute în comun. Unul, Film Heritage, pe care l-a deținut împreună cu soția sa, Olena, o fostă scriitoare Kvartal 95, este înregistrată în Belize.
Dar documentele Pandora arată alte active offshore pe care Zelenski pare să nu le fi dezvăluit. Film Heritage deținea un pachet de 25% din Davegra, un holding din Cipru. La rândul său, Davegra deține Maltex Multicapital Corp, o entitate necunoscută anterior înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI), mai scrie The Guardian. Zelenski, frații Shefir și Yakovlev dețineau fiecare un pachet de 25% din Maltex.
Pe 13 martie 2019, cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin la alegerile din Ucraina, Zelenski i-a cedat un sfert din participația sa din Maltex lui Serhiy Shefir, arată documentele citate. Nu este clar dacă Shefir l-a plătit pe Zelenski. Bakanov a fost martor la acest transfer secret și a semnat actele offshore, mai spune sursa citată.
Aproximativ șase săptămâni mai târziu, după victoria zdrobitoare a lui Zelenskiy, un avocat care acționează pentru grupul Kvartal 95 a semnat un alt document. Acesta prevedea că Maltex va continua să plătească dividende către Zelenskiy’s Film Heritage, chiar dacă nu mai deținea nicio participație în companie. Principalul său venit provine din activitatea din Ucraina, Rusia și Belarus, potrivit profilui de client Maltex.
Documentele Pandora nu indică dacă dividendele au fost plătite vreodată sau valoarea acestora. Nici nu dezvăluie câte plăți ar fi putut fi efectuate. Soția lui Zelenski, Olena, este acum proprietarul efectiv declarat al Film Heritage, ceea ce înseamnă că orice plăți din 2019 până în prezent ar fi venit către ea, mai spune The Guardian.
„Vorbind sincer, nu sunt pregătit să vă răspund. S-ar putea să fiu proprietar (al Maltex)”, a declarat Shefir, prietenul lui Zelenski, pentru Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției, unul dintre partenerii media ai ziarelor Pandora, citat de The Guardian. El a spus că încearcă să se retragă de interesele sale offshore, dar a spus că acesta a fost un proces lent și dificil. Serhiy Shefir, Bakanov și Yakovlev au refuzat să comenteze, la fel ca și avocatul lor.
Firmele lui Zelenski ar avea o conexiune rusă
Documentele Pandora arată că unele dintre detaliile schemei pretinse de partidul lui Poroșenko corespund realității. Acestea arată că o parte a rețelei Kvartal 95 a fost gestionată cu ajutorul Fidelity Corporate Services, o firmă de consultanță offshore și una dintre cele 14 firme ale căror documente compun scurgerea de informații. Dosarele arată că Zelenski și partenerii săi de afaceri au folosit companii cu sediul în BVI, Belize și Cipru, mai spune The Guardian.
Activele deținute prin intermediul acestor companii offshore sunt variate. Acestea includ mai multe active de lux în Londra. Shefir deține două proprietăți de top – un apartament cu trei dormitoare într-un bloc de conac edwardian din Regent’s Park, cumpărat în 2016 pentru 1,575 milioane de lire sterline și un alt apartament cu trei dormitoare în Baker Street din apropiere, vizavi de Muzeul Sherlock Holmes și achiziționat cu 2,2 milioane de lire sterline, conform evidențelor de carte funciară, citate de The Guardian.
“Aparentele legături comerciale ale lui Zelenskiy cu Rusia prin Maltex se vor dovedi probabil controversate. Poroșenko a fost criticat pentru că deține o fabrică de ciocolată în Rusia într-un moment în care Ucraina ducea un război împotriva trupelor ruse și a împuterniciților acestora după anexarea Crimeei de către Kremlin în 2014. (…) Rusia a fost anterior o piață majoră pentru Kvartal 95, iar televiziunea rusă i-a proiectat emisiunile de comedie”, afirmă ancheta The Guardian.
Caknowledge.com: Zelenski are 5 iachturi și acțiuni la Apple. Telsa, Amazon și Microsoft
Zelenski ar avea o avere fabuloasă și ar deține peste 12 proprietăți imobiliare, 8 mașini și 5 iahturi de lux, potrivit site-ului caknowledge.com. “Activele lui Zelenski includ, de asemenea, rezerve de numerar de peste 75 de milioane de dolari. Zelensk deține, de asemenea, un portofoliu de investiții de acțiuni evaluate la 60 de milioane de dolari. Lista acțiunilor în care a investit Zelenski este: Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Meta, Alfabet, Amazon și Tesla”, scrie sursa citată anterior.