INCREDIBIL. Ministerul Familiei funcționează off-line de peste patru luni de zile
Au trecut mai bine de patru luni de la instalarea cabinetului Ciucă și unul dintre ministerele înființate cu dedicație funcționează doar pe hârtie.
Adresă inexistentă, dar contract online unicat
Pe 25 noiembrie 2021, adică de Ziua Armatei, premierul Nicoale Ciucă și cei 20 de miniștri depuneau jurământul. De atunci au trecut mai bine de patru luni și unul dintre ministerele înființate pe criteriu politic nu funcționează fizic nici până azi. Este vorba de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse condus de către Gabriela Firea, singura femeie din cabinetul Ciucă.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 22 din 5 ianuarie 2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) sediul este stabilit pe Calea Victoriei nr.3. Numai că nici până azi ministerul nu funcționează în locația menționată în Monitorul Oficial. Însă, există un site al ministerului care nu are nimic comun cu un site de minister, adică nu are menționat nici măcar conducerea ministerului.
Dar site-ul are un contact al MFTES indicându-se adresa Palatul Victoriei nr.1, care nu există. În schimb, există Palatul Victoria la adresa Piața Victoriei nr.1. De asemenea, la contactul online se menționează adresa de mail [email protected], ceea ce s-ar traduce prin secretariat Gabriela Firea. Acest tip de adresă de mail cu terminația guvernului nu a existat și nu există la niciun minister și nici la primul ministru.
Structură de conducere stufoasă dar încă necunoscută
Potrivit HG nr.22/2022, ”numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este de 230 de posturi finanțate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor”. Dar, ”ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse este ajutat în activitatea de conducere a ministerului de 3 secretari de stat, un subsecretar de stat, de secretarul general și doi secretari generali adjuncți”.
Asta înseamnă că la 230 de angajați avem o structură de conducere extrem de stufoasă la care se mai adaugă încă doi secretari de stat, adică președinții celor două agenții aflate sub tutela ministerului condus de Gabriela Firea.
Organizarea pe repede… mai încet
Tot acea hotărâre de Guvern se stipulează că ”Încadrarea personalului în numărul maxim de posturi aprobat și în structura organizatorică se face în termenele și cu respectarea condițiilor și a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal, în minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”.
Mai mult, respectiva hotărâre mai precizează că ”Statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare ale unităților aflate în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, finanțate de la bugetul de stat prin bugetul ministerului, se aprobă prin ordin al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, la propunerea conducătorilor acestora, cu excepția cazurilor în care aprobarea acestora este prevăzută prin acte proprii de organizare și funcționare”.
Dar, au trecut 90 de zile și nu există structura organizatorică și nici ștatul de funcții al ministerului. De ce oare? Ca atare, nu trebuie să ne mai mirăm că nici până azi, după 120 de zile de la înființarea ministerului, ministrul Gabriela Firea nu a luat contact cu angajații de la tineret aflați la Ministerul Sportului și trecuți la Ministerul Familiei prin instalarea cabinetului Ciucă.