Vrei să investești în panouri fotovoltaice? Iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști despre modul lor de funcționare!
În epoca noastră captarea energiei solare li transformarea ei în curent electric reprezintă un mod eficient pentru a reduce valoarea facturilor către furnizori, dar și o metodă de protecție a mediului înconjurător.
La început, nu este chiar ieftin să-ți câștigi independența din punct de vedere energetic pentru că panourile fotovoltaice, denumite și module fotovoltaice, sunt destul de costisitoare. Dar vestea bună este că investiția în ele se amortizează rapid, în doar câțiva ani de la instalarea sistemului, și odată ce ți-ai recuperat banii, ai parte numai de beneficii/
Unde se montează panourile fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice se montează în general pe acoperișul caselor. Bineînțeles, ele pot fi montate și direct pe sol, dar cei mai mulți proprietari de case din România, care se hotărăsc să investească în astfel de dispozitive, nu dispun de suficient teren pentru a le monta în acest fel.
Panourile fotovoltaice ocupă destul de mult spațiu și ca să fie cât mai eficiente, trebuie montate și la un grad optim, astfel încât să capteze cât mai multă lumină solară pe durata unei zile. Dar dacă le cumperi și apelezi din start la o echipă de profesioniști în acest domeniu, așa cum este cazul celor de la Viessmann, o companie germană cu istorie pe piață în domeniul prelucrării energiei solare, atunci ai garanția că panourile tale vor fi montate corect și îți vor oferi un randament maxim.
Dacă vrei să montezi panouri solare pe un bloc, poți face fără probleme și acest lucru, dar trebuie să primești mai întâi o aprobare de la asociația de locatari și apoi de la Consiliul Județean sau de la Primărie și în final de la Inspectoratul de Situații de Urgență.
De câte tipuri sunt sistemele fotovoltaice?
Există trei mari categorii de sisteme fotovoltaice: on-grid, off-grid și hibrid.
Sistemul fotovoltaic on-grid este acel tip de sistem care se conectează la rețeaua publică de energie electrică. Cu alte cuvinte, energia electrică produsă de un astfel de sistem se folosește în cadrul locuinței în care a fost montat sistemul și apoi, dacă la final mai rămâne și energie neconsumată, suplimentul se injectează în rețeaua publică. Pe de altă parte, dacă sistemul tău nu reușește să producă suficientă energie pentru nevoile tale, atunci primești energie de la rețea.
Sistemul on-grid este unul foarte practic deoarece, dacă apelezi la el, este aproape imposibil să rămâi fără curent electric, iar dacă produci mai multă energie decât consumi, primești chiar bani pentru ceea ce ai pompat în rețea. Dar pe de altă parte, pentru că te face încă să depinzi de rețeaua publică, trebuie în mod obligatoriu să închei un contract cu unul din furnizorii de energie de pe piață.
Sistemul off-grid este un sistem fotovoltaic pentru cei care își doresc să beneficieze de independență fotovoltaică în adevăratul sens al cuvântului. Acest sistem este dotat cu acumulatori care înmagazinează energia produsă de sistem dar care nu a putut fi consumată pe timpul unei zile și permite utilizarea ei în zilele în care producția este mai slabă, ca de exemplu atunci când cerul este înnorat.
Cu sistemul off-grid te poți considera absolut independent de rețeaua publică de curent electric, dar în același timp trăiești și mereu cu dezavantajul că riști să rămâi fără curent dacă sistemul tău nu a fost gândit corect de la început, sau dacă nevoile tale de consum au crescut semnificativ odată cu trecerea timpului.
În final, sistemul hibrid, așa cum îi spune și numele, este o combinație dintre cele două sisteme prezentate anterior. Acest sistem este prevăzut cu un invertor cu multiple setări care îți permite să consumi energia produsă de panourile fotovoltaice și apoi la nevoie să o folosești pe cea din rețeaua publică; să consumi energia produsă de panourile fotovoltaice și dacă mai rămâne ceva să stochezi în acumulatori; să consumi energia din panourile solare, să încarci acumulatorii cu energie din rețeaua publică pe timpul nopții și apoi să consumi la nevoie energia stocată acolo.
Pentru aceste opțiuni pe care le oferă, sistemul hibrid este de departe cel mai performant și cel mai eficient pentru cineva care vrea să aibă parte de un confort sporit, dar are și dezavantajul că este cel mai scump.
Acum că știi cum funcționează fiecare tip de sistem solar, poți lua o decizie în cunoștință de cauză și alege cel mai bun sistem pentru locuința ta.