Tarifele RCA au început să scadă pentru șoferii din orașele mici și din zonele rurale
Tarifele polițelor RCA au scăzut cu 10 – 20% în ultima săptămână, dar în principal în cazul șoferilor din orașele mici și din zonele rurale, scrie 1aisg.ro. Reducerea vine însă după scumpirile operate de toate companiile de asigurare după ce City Insurance a intrat în faliment.
„Am remarcat, în ultima săptămână, o tendință de reducere a primelor RCA la câțiva jucători importanți din piața RCA. Reducerile de tarife variază între 1- și 2-%, de la asigurator la asigurator. Au scăzut la șoferii din orașele cu mai puțin de 30.000 de locuitori și zone rurale, plus la toate categoriile care înregistrează frecvențe reduse la daune”, a declarat Viorel Vasile, CEO al Safety Broker.
În prezent, este în dezbatere un proiect de lege prin care tarifele RCA să fie plafonate la nivelul tarifelor de referință pentru o perioadă de șase luni.
Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maxim se face prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice prin limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N (1,36 – n.red.). În aceasta situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism.
Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se afla în clase de bonus și restul în clase de malus.
În februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referință pentru polițele auto obligatorii – RCA. Față de raportul precedent, noile tarife de referință RCA au înregistrat creșteri pentru toate categoriile de clienți. Pentru autoturismele deținute de persoanele fizice tarifele încep de la 762 lei și ajung până la 3.551 lei. La camioanele de peste 16 tone prețul ajunge la 7.539 lei în cazul persoanelor juridice și la 5.212 lei pentru persoanele fizice.