Analiză: Care sunt diferențele dintre conflictul din Ucraina și războiul din Kosovo
Seamănă invazia Ucrainei cu Serbia și ce s-a întâmplat în perioada 1995 – 1999? Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, spune că „din punct de vedere al dreptului de apărare al Ucrainei în fața agresiunii Federației Ruse cred că nu există niciun fel de dubiu – situația este cât se poate de explicită”.
„Să privim spre baza legală: practic, ONU a adoptat o Cartă care la Articolul 2 spune cât se poate de clar faptul că rezolvarea disputelor între statele membre ONU nu se poate realiza prin forță. La această prevedere există două excepții: a) Capitolul 7 al Cartei ONU care abilitează Consiliul de Securitate ca prin rezoluție să ia măsuri prin folosirea forței sau fără folosirea forței, cum ar fi un embargo economic; b) Și o a doua excepție: dreptul de autoapărare al unui stat care la un moment dat este pus în fața unei agresiuni”, a specificat Cristian Diaconescu la Europa FM.
„Și acum diferența specifică: din punct de vedere al dreptului de apărare al Ucrainei în fața agresiunii Federației Ruse cred că nu există niciun fel de dubiu – situația este cât se poate de explicită și dezvoltările militare în egală măsură foarte grave”, a mai adăugat Diaconescu.
Audio Player
El a mai subliniat un lucru: faptul că prin decizia Curții de la Haga s-a confirmat aspectul genocidal, infracțional al lui Miloșevici și al celor din jurul său, reprezintă un argument în plus pentru ca cine dorește să disocierea clară între ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și cee ace s-a întâmplat în 1999 în Kosovo.