”Înaintașii” lui Băsescu. Ce alți politicieni postdecembriști ”au turnat” la Securitate!
Tema internă care a ținut capul de afiș în ultimele zile a fost decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care a menținut hotărârea instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Decizia a fost contestată de fostul președinte, însă aceasta are șanse să rămână definitivă. Astfel, fostul președinte Băsescu se alătură unei lungi și infame liste de persoane care au colaborat în trecutul comunist cu Securitatea.
Ieri colaboratori, mâine politicieni
Mircea Ionescu-Quintus
Mircea Ionescu-Quintus a fost președinte al PNL între 1993 și 2001, iar apoi senator în legislaturile 1996-2000 și 2004-2008, ales în județul Prahova pe listele partidului PNL. Acesta a deținut de asemenea și funcția de ministru al Justiției în guvernul Stolojan. El figurează pe lista foștilor colaboratori ai Securității publicate în Monitorul Oficial de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. În urma unui proces intentat CNSAS-ului, Curtea de Apel București a hotărât că Mircea Ionescu Quintus nu a făcut poliție politică.
Mugur Isărescu
Prim ministru al României în perioada 1999 – 2000 și actual guvernator BNR, Mugur Isărescu este acuzat că dădea note informative Securității sub numele de cod “MANOLE”. Isărescu a negat acuzațiile, dar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) arată, într-un document înaintat instanței că Mugur Isărescu ar fi fost recrutat de Securitate pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială.
Mona Muscă
Membră a PNL și PDL și fost ministru al Culturii între 2004 și 2005, Mona Muscă a fost acuzată de către CSAS de poliție politică. Ca urmare a acestei decizii, Muscă avea să demisioneze din Parlament și din Partidul Liberal Democrat.
Ioan Ghișe
Fost senator al Partidului Naţional Liberal între 2008, Ioan Ghişe a dat şapte note informative între 1982 şi 1984, perioadă în care a lucrat la uzina „Tractorul“ din Braşov. În ciuda acestui lucru, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a decis în 1999 că liberalul nu a făcut poliţie politică, deşi se angajase să ofere informaţii Securității.
Andrei Marga
Fost ministrul al Educației între 1997 și 2000 și apoi ministru al Afacerilor Externe între mai 2012 și august 2012, Andrei Marga a fost informator al Securității, dând note informative sub numele de cod „HORIA”, conform unei decizii CNSAS.
Ilie Merce
Politician român, fost membru al Parlamentului României din partea PRM în mai multe legislaturi, Ilie Merce a fost colonel de Securitate, lucrând din anul 1981 la Direcția 1 Securitate, sectorul artă-cultură, calitate în care i-a urmărit pe intelectualii implicați în Mișcarea transcendentală. În ciuda faptului că CNSAS i-a dat verdict de poliție politică, Merce a fost ales de mai multe ori ca deputat între 2000 și 2008.
Petre Naidin
Fost membru PDSR, Naidin și deputat în mai multe legislaturi între 1992 și 2004, Petre Naidin a fost un alt informator al Securității în perioada 1971-1974.
Ioan Aurel Rus
Preot ortodox și senator între 2000 și 2004, iar apoi deputat între 2004 și 2008 din partea PRM, Ioan Aurel Rus a fost și el colaborator al fostei Securități, potrivit unei constatări făcute de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Dan Zamfirescu
Membru PRM din 2002 și deputat după alegerile din 2004, Dan Zamfirescu a candidat și la alegerile europarlamentare din 2009 pe listele PRM, clasându-se pe poziția a 7-a. La 9 ianuarie 2013 el a devenit europarlamentar de România. Până în 1990, Zamfirescu a fost ofițer de Securitate.
Rodica Stănoiu
Senator în mai multe legislaturi și fost ministru al Justiției între 2000 și 2004, Rodica Stănoiu a făcut parte din PSD și din partidul lui Dan Voiculescu. În 2007 CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securității pentru Rodica Stănoiu. Potrivit CNSAS, Rodica Stănoiu a dat note informative sub numele conspirativ „Sanda”, în perioada 1983-1987.
Dan Voiculescu
Politician român, om de afaceri, președinte fondator al Partidului Umanist Român, Dan Voiculescu a fost ales senator de București în trei legislaturi. Conform CNSAS, prima oară când Voiculescu a fost recrutat de Securitate a fost în 1970 sub numele de cod „Mircea”, când i s-a dat misiunea de a colecta informații despre cetățenii străini, activând ca translator de limbă germană pentru aceștia. În 1973, i s-ar fi dat numele de cod „Felix” și timp de doi ani ar fi dat o serie de note informative despre cetățenii străini cu care a avut contact. În 1975, Voiculescu a devenit membru al PCR, iar Securitatea ar fi renunțat la informatorul Felix, el fiind însă folosit în continuare ocazional, cum a fost cazul notei din 1977, care a fost importantă pentru CNSAS în vederea formulării acuzației de poliție politică.