Tübingen, orașul de basm al Europei: Bilete gratis de autobuz, alimentație vegetariană și taxe pe ambalaje
Situat în sud-vestul Germaniei, în landul Baden-Württemberg, Tübingen este „orașul de basm al Europei” cunoscut mai ales pentru energia verde dezvoltată, pentru sustenabilitate și pentru veganism. Oamenii care trăiesc în acest oraș german au făcut un cult pentru respectarea mediului înconjurător.
Despre Tübingen
Tübingen mai este cunsocut ca fiind un oraș universitar care ar face de rușine multe destinații ale Europei, scrie BBC. La Tübingen se află una din cele mai prestigioase universități din Europa – Universitatea Eberhard Karl (Universitatea din Tübingen), fondată în secolul XV.
Orașul Tübingen este construit în jurul orașului vechi aproape perfect conservat, cu aleile sale pietruite, case vechi din lemn și canale ondulate.
În timp ce centrele istorice ale majorității orașelor germane au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, doar o bombă a căzut pe Tübingen. Râul Neckar curge prin centrul orașului, formând o mică insulă care se numește Neckarinsel.
Tübingen se remarcă prin a fi mai „vesel„ decât alte părți ale țării, iar aici ne referim la casele colorate și la energia pozitivă a oamenilor care învăluie întreg orașul. În mod semnificativ, fiind un oraș academic, plin de studenți, Tübingen este mic, dar dinamic.
„Pentru dimensiunea orașului, îl consider incredibil de internațional”, a spus Nele Neideck, care conduce o comunitate de expat.
La prima impresie, orașul pare un basm, cu peisaje idilice și o atmosferă tinerească. Din cei 90.000 de rezidenți, peste 27.000 sunt studenți la Universitatea din Tübingen.
Tübingen, orașul cu populație vegetariană
Pe lângă toate acestea, Tübingen este și un oraș inovator, verde, sustenabil care permite existența unor stiluri de viață alternative.
Pentru a pune singularitatea orașului în context, Tübingen a fost unul dintre centrele protestelor studențești germane din 1968, care au avut loc în toată Germania de Vest, respingând tradiționalismul și autoritatea. Acele proteste au influențat sensibilitatea de stânga și de mediu a orașului.
„În Tübingen, există inițiative de locuințe autonome, în care gătitul și cumpărăturile sunt organizate în mod colectiv și sunt în mare parte vegane”, a explicat Jenny Bröder, care locuiește în Tübingen de 12 ani și lucrează la universitate.
„Oamenii care conduc și locuiesc în aceste locuințe sunt adesea activi din punct de vedere politic, cultivă o conștientizare pentru subiectele sociale și ecologice și contribuie la scena culturală prin organizarea de concerte, prelegeri, festivaluri și petreceri. Mâncarea oferită la aceste evenimente este de obicei vegană”, a adăugat acesta.
Majoritatea oamenilor sunt vegani sau vegetarieni, aici să fii consumator de carne fiind o raritate.
„Oferta noastră vegetariană a zilei se epuizează mult mai repede decât oferta de carne”, a spus Alok Damodaran, care conduce un business în domeniul alimentar.
Nu este de neglijat faptul că într-o țară care este cunoscută pentru cârnații săi, un oraș a adoptat aproape în totalitate un stil de viață vegetarian.
Oraș verde
Politicienii verzi fac parte din Consiliul Districtual încă din 1979. Și, deoarece o treime din populația orașului este alcătuită din studenți, orașul găzduiește o comunitate educată care este conștientă de problemele de mediu.
Tübingen este, de asemenea, actualizat în mod constant pentru a fi un oraș din ce în ce mai ecologic. Piste de biciclete largi, taxe mari de parcare, sunt doar câteva argumente pentru care acest oraș este neprietenos cu mașinile.
Un ordin dat în februarie 2022 a hotărât ca mașinile să nu mai aibă voie să circule pe strada centrală a orașului, care va fi rezervată doar autobuzelor și bicicletelor.
Studenții pot călători gratuit cu autobuzele în weekend și după ora 19:00 seara. De asemenea, călătoria cu autobuzul este gratuită pentru toată lumea sâmbăta. Mai mult, administrația locală chiar plănuiește să facă autobuzele gratuite tot timpul.)
Tübingen cheltuiește de trei ori mai mult pe cap de locuitor pe infrastructura de biciclete decât Copenhaga, susține Boris Palmer, primarul orașului.
O nouă taxă impusă la începutul anului 2022 a îmbunătățit și mai mult statutul verde al orașului. Tübingen este primul oraș din Germania care a implementat această taxă.
Verpackungssteuer (taxa pe ambalaj) impune o plată suplimentară de 50 de cenți pentru orice ambalaj de unică folosință, de la căni de cafea la boluri de înghețată până la farfurii de masă. În plus, toate tacâmurile de unică folosință costă 20 de cenți în plus. Chiar și cutiile de pizza și folia din jurul unui falafel la pachet sunt taxate. Indiferent dacă sunt fabricate din materiale sustenabile sau reciclate, orice lucru care este utilizat o singură dată va fi mai costisitor.
Taxa are deja un efect benefic. După primele săptămâni de la implementarea taxei, în coșurile de gunoi ale orașului au ajuns cu până la 15% mai puține deșeuri.